Sportovi na vodi

Bh. plivačica Iman Avdić napad na normu za Pariz

Bh. plivačica Iman Avdić napad na normu za Pariz
Foto: OK BiH | Bh. plivačica Iman Avdić napad na normu za Pariz

Svu svoju snagu i fokus u narednom periodu posvetiću borbi za osvajanje norme za nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, poručila je Iman Avdić, jedna od najboljih mladih plivačica Bosne i Hercegovine.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva najavu novih vrhunskih rezultata u budućnosti na međunarodnoj sceni napravila je na najbolji način na prošlog vikenda završenom Evropskom ljetnom olimpijskom festivalu mladih EYOF 2022 u Banskoj Bistrici gdje se okitila bronzanom medaljom.

"Ponosna i sretna se vraćam u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Ostvarila sam cilj, a medalja je ulila svakako i dodatno samopouzdanje za budućnost. Ovaj uspjeh je motiv da nastavim snažno. Od tri trake koje sam imala na EYOF-u, uspjela sam se kvalifikovati u isto toliko finala. Fokus je bio na 400 slobodnim stilom u kojem sam osvojila medalju", kazala je Iman Avdić.

Bila je to ujedno jedina medalja za BiH na ovom takmičenju i prva u plivanju osvojena ikada. Najbolji mladi sportisti iz 48 evropskih zemalja su branili boje svojih država, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo ukupno njih sedam u atletici, džudou i plivanju. Iman Avdić je u disciplini 400 metara slobodnim stilom osvojila bronzanu medalju sa vremenom 4:20,04 što je ujedno i novi seniorski rekord BiH u ovoj disciplini.

"Sada slijedi kratak odmor i sklapanje plana za zimski dio sezone. U planu smo imali i nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ali smo odustali. Fokusiraćemo se na poboljšanje forme i pokušati dodatno popraviti rezultat koji će biti vrijedan nadamo se norme za učešće na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu“, rekao je trener bh. plivačice Evelin Avdić.

Bh. plivačka nada brušenje forme nastaviće na Olimpijskom bazenu "Otoka" u Sarajevu, a planirani su i odlasci na visinski dio priprema. "Imam optimalne uslove za rad. Ono što je jako bitno je motivacija, a nju sam dodatno dobila medaljom sa EYOF-a. Takođe, iskustvo je nešto na čemu dodatno radim, a u tome mi je svakako pored takmičenja u Banskoj Bistrici pomogao i nedavni nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu. Spremna sam nastaviti uzlaznim ritmom i napisati normu za najveće sportsko takmičenje na planeti", poručila je Avdićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije