Tekst objavljen: 31.07.2022 18:00        


Prilikom prodaje, većina vlasnika stanova ima problem da odredi realnu tržišnu vrednost nekretnine, zbog čega je najbolje koristiti usluge stručnjaka

Koga treba da konsultujete prilikom prodaje svoje nekretnine?


Važna stavka prilikom prodaje nekretnine jeste - kako odrediti cenu nekretnine. Da biste došli do tržišne vrednosti, imate nekoliko načina da to utvrdite. Od one da angažujete specijalizovanu agenciju za promet nekretnine ili procenitelja. Ili da se informišete o ceni kvadrata u stambenoj zoni u kojoj živite na portalima koji su specijalizovani za prodaju nekretnina.

Šta je bitno znati prilikom određivanja cene nekretnine?

Najvažnija stavka tokom formiranja cene jeste lokacija. Prate je kvadratura stana, broj soba i funkcionalnost. Jednako važan faktor jeste status nekretnine - da li je uknjižena ili ne. Sledispratnost, veću prodajnu cenu će postići stanovi koji se nalaze na primer na trećem spratu dok stan koji se nalazi na šestom spratu u zgradi bez lifta će postići nižu prodajnu cenu. Ističemo i vrstu grajanja kojiu stambeni objekat poseduje kao jedan od važnijih faktora koji utiču na formiranje cene.

Posedovanje terase, može povećati vrednost nekretnine prilikom prodaje.

Ako prodajete stan u novogradnji ili ste renovirali stambeni objekat, pod pretpostavkom da ste stavili PVC stolariju, novu keramiku u trpezariji i kupatilu, kao i podove u sobama, vrednost vašeg stana se uvećava.

Agencije i agenti prodaje

Razgovor sa agencijama ili agentima prodaje može da bude od velike pomoći. I njima i vama je u interesu da vaša nekretnina prilikom prodaje dostigne najveću tržišnu cenu. Slušajući savete profesionalaca i poznavaoca tržišta, saznaćete koje su to najveće prednosti vašeg stana ili kuće, koje će doprineti da formirate cenu nekretnine i zainteresujete potencijalne kupce.

Prilikom odabira agencije, važno je da angažujete agenciju koja je upisana u zvanični Registar posrednika pri resornom ministarstvu. Prodajne veštine agenata doprineće bržoj realizaciji prodaje vaše nekretnine i postizanje njene odgovarajuće prodajne cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Procenitelj

Ukoliko odlučite da vam je potreban procenitelj nekretnine, bilo da je vi prodajete ili da želite da je kupite, njegova uloga je da vam pruži objektivno i nepristrasno mišljenje o njenoj vrednosti.

Specijalizovani portali za nekretnine

Ovakav vid informisanja najčešće se naziva "na klik iz fotelje". Brzom i jednostavnom pretragom, preko filtera u kojima selektujete sve što vas zanima u vezi sa nekretninom koju prodajete, pred vama će se naći oglasi koji se lokacijom i kvadraturom podudaraju sa stambenim objektom koji želite da prodate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi nekretnine prodaja stanova vrednost nekretnina vrednost nepokretnosti prodaja stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana