Dostupni linkovi

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer u posjeti BiH


Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer
Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer

Oružane snage Bosne i Hercegovine su od 18. do 20. jula domaćin delegaciji Vojnog komiteta NATO-a koju predvodi predsjedavajući Komiteta Rob Bauer.

Bauer će se u utorak, 19. jula sastati, sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem i predstavnicima Oružanih snaga BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, NATO je više puta upozorio da je BiH, uz Moldaviju i Gruziju, zemlja koja je najviše u riziku od štetnog ruskog utjecaja.

BiH je krajem juna prvi put prisustvovala NATO samitu u Madridu kao zemlja partner.

Prethodno je delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a boravila u BiH, nakon čega je saopćila da se BiH nosi s najtežom političkom krizom "u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine."

BiH od 2006. godine članica NATO-ovog Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza. U 2010. godini pozvana je da se pridruži Akcijskom planu za članstvo (MAP) koji predstavlja pripremnu fazu za punopravno članstvo u ovom savezu.


Na sastanku u decembru 2018., ministri vanjskih poslova zemalja članica odlučili su da je NATO spreman prihvatiti podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH čime je MAP prešao iz uvjetnog statusa u aktivni.

BiH je početkom 2021. uspostavila Komisiju za suradnju s NATO-om koje koordinira provedbu reformskih aktivnosti iz Programa reformi kojim se definira i nastavak odnosa BiH i NATO-a.

XS
SM
MD
LG