Capital.ba

Nezadovoljni radnici uputili pismo Dodiku

08.06.2010. / 11:46

BANJALUKA, Radnici banjalučkog Zavoda distrofičara u stečaju uputili su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku u kome izražavaju nezadovoljstvo zbog odstupanja od obećanog načina i dinamike rješavanja problema u ovoj ustanovi, kao i zbog neispunjavanja datih obećanja.

U pismu se navodi da su radnici Zavoda, čiji su problemi aktuelni deset godina, od decembra prošle godine dobili samo januarsku platu u bruto iznosu i februarsku u neto iznosu, a zaostala su primanja iz 2008. i 2009. godine.

“Stalno su nam davana obećanja, a radnici i danas rade na starim i neispravnim mašinama, posla je malo i sa minimalnom zaradom”, navodi se u pismu.

Podsjećajući da u ovoj ustanovi većinom rade invalidna lica, u pismu se naglašava da su radnici Zavoda distrofičara u Banjaluci, osim besparici, izloženi i svakodnevnim stresovima zbog neizvjesnosti o sudbini te institucije, što im dodatno ugrožava i onako narušeno zdravlje.

U otvorenom pismu premijeru RS radnici Zavoda upućuju molbu da se još jednom ulože dodatni napori kako bi se ispunila data obećanja u što kraćem roku.

“U nadi da nećemo biti prinuđeni da svoja prava tražimo na ulici, molimo vas da uložite dodatne napore kako bi se ispunila dosadašnja obećanja u rješavanju problema radnika ove ustavnove”, navodi se u pismu.

Vlada RS je 4. marta, po nalogu premijera RS, raspravljala o Informaciji o stanju u Zavodu distrofičara u Banjaluci i zaključila da iz Programa socijalnog zbrinjavanja prioritetno uplati neuplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Vlada je zatražila od stečajnog upravnika da pristupi izradi plana reorganizacije preduzeća koji će omogućiti izlazak iz stačajnog postupka.

Vlada RS je obavezala sva ministarstva i republičke upravne organizacije da u što kraćem roku, a najduže do 30 dana, sa Zavodom ugovore poslove iz njihove djelatnosti i da ubuduće najmanje 20 odsto proizvoda iz Zavoda nabavlja na taj način.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!