Srbija

Utorak, 08.06.2010.

11:03

Plan za "spas" srpske industrije

U srpskoj industriji radi 600.000 ljudi manje nego 1990. jer je broj velikih industrijskih centara, koji zapošljavaju više od 20.000 radnika, sa 9 spao na dva.

Izvor: Novosti

Default images

U poslednje dve decenije udeo industrije u bruto društvenom proizvodu sa 41,6 odsto pao na 15,6 odsto.

U poslednjih deset godina od 17 srednjih centara sa 10.000 do 20.000 zaposlenih, opstala su četiri. “Srbija mora da se vrati pre svega prerađivačkoj industriji”, kaže Borislav Stojkov, direktor Agencije za prostorno planiranje.

Stojkov smatra da je neophodno da sirovine koje imamo prerađujemo i izvozimo kao gotov proizvod. Tako se postiže veća cena.

Takođe se moramo okrenuti visokotehnološkoj industriji, ali vodeći računa o lokalnim resursima. Ne smeju se ponoviti greške iz prošlosti i u vinogradarskom kraju praviti livnice.

Stojkov: Planiramo 250 industrijskih lokacija

Srbija, kako kaže Nacrt prostornog plana, treba da oporavi industriju, poveća njenu sektorsku i teritorijalnu konkurentnost i zaposlenost. To je moguće povoljnim infrastrukturnim i prostornim uslovima.

“Prostorni plan Srbije otvara mogućnost da svaka opština i svaki grad mogu na svojoj teritoriji da organizuju industrijski park ili industrijsku zonu”, objašnjava Stojkov i dodaje da to zahteva inicijativu opštine, angažovanje opštine oko pripreme zemljišta, ali i podsticaj države.

Da bi svaki kraj Srbije mogao da postane i industrijski centar neophodno je razviti infrastrukturu, najpre saobraćaj. Visokim ekološkim standardima treba zaštititi prirodnu sredinu i resurse.

“Izgradnja industrijskih zona biće nemoguća u malim opštinama koje nemaju kapacitete, ali će se dati prednost umrežavanju opština, kako bi one zajednički gradile”, dodaje Stojkov.

Prema njegovim rečima važan momenat je prelazak sa grinfild na braunfild investicije. Razlog je očuvanje poljoprivrednog zemljišta i korišćenje napuštenih objekata.

"Znam jedno malo mesto u Austriji sa jedva 1.500 stanovnika. U starom objektu su napravili fabriku komponenti za navigaciju “Erbasovih” aviona, pa tako jedno selo ima proizvod na najvišem nivou", navodi Stojkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

7 h

Podeli: