Dostupni linkovi

Lego se povlači iz Rusije 'na neodređeno vreme'


Lego je prestao da isporučuje proizvode u Rusiju u martu nakon početka invazije na Ukrajinu, ali su prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih prodavaca povukla
Lego je prestao da isporučuje proizvode u Rusiju u martu nakon početka invazije na Ukrajinu, ali su prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih prodavaca povukla

Kompanija Lego, danski gigant za proizvodnju igračaka, saopštio je da će prestati sa radom u Rusiji na neodređeno vreme zbog "kontinuiranih velikih poremećaja".

Firma je prestala da isporučuje proizvode u Rusiju u martu nakon početka invazije na Ukrajinu, ali su njene prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih prodavaca povukla.

Lego je saopštio da će sada prekinuti svoje partnerstvo sa Inventive Retail Group-om koja vodi 81 prodavnicu u ime Lego-a. U saopštenju se ne pominje ruska invazija na Ukrajinu zbog povlačenja iz Rusije.

Portparolka Lego-a je rekla: "Kada je Lego grupa početkom marta zaustavila isporuke u Rusiju, takođe smo prekinuli sve komercijalne aktivnosti i skoro sve naše zaposlene stavili na produženi odmor".

Kompanija je saopštila da otpušta većinu svog tima sa sedištem u Moskvi i da je "za 70 zaposlenih obezbedila finansijske pakete kako bi ih podržala dok traže nove mogućnosti".

Lego je jedan od nekolicine zapadnih brendova koji su ostali u Rusiji nakon što su druge velike kompanije zatvorile svoje poslove nakon napada Kremlja na Ukrajinu koji je pokrenut 24. februara.

Neke kompanije su prodavale svoje proizvode preko primaoca franšize u Rusiji i morale su da razviju složena partnerstva sa nezavisnim firmama. McDonald's je u maju najavio da će zatvoriti svoje lokacije u Rusiji koje su kasnije prodate lokalnoj kompaniji.

Za razliku od brojnih kompanija koje su osudile Rusiju, Lego je odlučio da ne komentariše direktno postupke te zemlje. U martu, Lego je naveo: "Naše misli su sa svom decom i porodicama koje pate od posledica rata u Ukrajini".

Pre nekoliko godina, danska kompanija izazvala je reakciju kada se ispostavilo da je odbila da proda masovnu narudžbu svojih plastičnih kockica kineskom umetniku Ai Vejveju. Ai je koristio Lego za kreiranje portreta disidentskih ličnosti koje su bile zatvorene ili prognane, kao što je Nelson Mandela, u SAD i planirao je sličnu izložbu u Australiji.

Međutim, on je rekao da je Lego rekao muzeju u Melburnu da se njegove kocke ne mogu koristiti za umetnost koja sadrži "bilo kakve političke, verske, rasističke, opscene ili klevetajuće izjave". Odluka je naišla na široku osudu i Lego je na kraju promenio svoju politiku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG