Dostupni linkovi

Putin sa predsjednicima Irana i Turske naredne sedmice


Sastanak predsjednika Rusije, Irana i Turske planiran za 19. jul u Iranu. Foto: Putin i Erdogan, septembar 2018. godine.
Sastanak predsjednika Rusije, Irana i Turske planiran za 19. jul u Iranu. Foto: Putin i Erdogan, septembar 2018. godine.

Moskva (dpa) – Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće 19. jula u Iran gde će razgovarati sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je u utorak Kremlj, prenosi njemačka agencija DPA.

Trojica šefova država razgovaraće o građanskom ratu u Siriji, rekao je 12. jula portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navela je ruska agencija Interfaks.

Putin takođe treba da održi bilateralne razgovore sa Erdoganom.

Sjedinjene Države su ranije rekle da imaju dokaze da Iran namerava da pruži pomoć Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu u obliku bespilotnih letjelica (UAV).

"Naše informacije ukazuju na to da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice sposobne za oružje", rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima u Vašingtonu u ponedeljak.

Iran je odbacio Salivanove izjave.

"Toga u poslednje vrijeme nije bilo i naša pozicija u ukrajinskom sukobu je dobro poznata", rekao je u utorak portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Teheran razumije reakciju Rusije na širenje NATO-a na istok, ali se zalaže za diplomatsko i protiv je vojnog rješenja krize, rekao je on.

Kanaani je objasnio da postoji tehnološka saradnja između Rusije i Irana, ali je ona počela mnogo prije rata u Ukrajini, prenosi agencija ISNA.

XS
SM
MD
LG