Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
LETO OSVAJA NOVI SAD Jul u znaku Exita, a avgust mesec ULIČNOG PLESA, TAMBURICE I TANGA

LETO OSVAJA NOVI SAD Jul u znaku Exita, a avgust mesec ULIČNOG PLESA, TAMBURICE I TANGA

Na mestu gde je Dunav toliko lep, da je svaki osvajač poželeo da ga ima, na pitomoj plodnoj obali na kojoj već vekovima uspeva, ne samo svakolika flora, nego i izvanredni ljudi, na podneblju koje odoleva svakoj bezrazložnoj žurbi i neguje strpljenje kao vrlinu, smestila se velika inspiracija pesnika i svirača – božanstveni Novi Sad.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Leto poziva Novosađane na uživanje Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier
Leto poziva Novosađane na uživanje

Kad bi Novi Sad bio muzika, verovatno bi bio džez, jer malo koji drugi žanr može da objedini sve ritmove koji se prepliću njegovim kaldrmama, Tvrđavom, Štrandom, parkovima…

Tu bi se čulo malo saksofona iz njegovih kultnih bendova, pa malo nikad zaboravljene tamburice, pa nežnih gitara uličnih svirača, pa žestokih bubnjeva sa Tvrđave…

Leto je godišnje doba tokom kojeg Novi Sad diše punim plućima i otkriva svoj puni sjaj.

Novi Sad
Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier
Novi Sad

Sa mnoštvom događaja na otvorenom i brojnim dešavanjima, kako u centru tako i u drugim delovima grada, zanimljivosti vas čekaju bilo da ih planirate, ili na njih nabasate.

Energiji grada doprinosi i veliki broj turista iz različitih zemalja, koji tokom leta vrše pravu malu invaziju na vojvođansku prestonicu.

Festivalska atmosfera na ulicama Novom Sada počinje već sa prvim letnjim danima i traje do poslednjih stidljivih zraka sunca.

Avgust mesec poziva na ples!

Manifestacijama Novi Sad – Tango grad i Festivalu uličnih svirača, prethodiće Tamburica fest, koja afirmiše tamburašku muziku.

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Tokom jula i avgusta na najlepše uređenoj plaži na čitavom toku Dunava – Štrand, očekuje nas manifestacija "Štrand Summer Fest".

Septembar mesec, kao uvertira u jesenje manifestacije, donosi nam Kaleidoskop kulture, festival Ukusi Vojvodine i završava se Međunarodnim sajmom lova i ribolova "LORIST".

Ovo je takođe period vrućina, dunavskih obala, čardi i podsećanja da je Novi Sad – Srpska Atina, grad Evropske prestonice kulture i adresa najznačajnije kulturno-prosvetne institucije kod Srba – Matice srpske.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Leto je pravo vreme da obiđemo muzeje i galerije Srpske Atine i da se, u prijatnoj hladovini van vreve i sparine, setimo da smo odavno deo srednje Evrope.

U brojnim autentičnim kulturnim stanicama, koje polako i sigurno postaju novi prostori kulture u Novom Sadu, posetioci će moći da prisustvuju i učestvuju u stvaranju mnogih kulturnih sadržaja tokom cele godine.