clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVAJ KOLAČ SE OBAVEZNO PRAVI NA PETROVDAN: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka (RECEPT)

11.07.2022. 22:57
Piše:
Srbija Danas/Stil.kurir
kolač
kolač / Izvor: Foto: Shutterstock

Morate ga napraviti, preukusan je!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

NAPITAK S KOJIM NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPOČINJE JUTRO: Ovo je GLAVNI RAZLOG zašto treba da pijete VODU S LIMUNOM

NAPITAK S KOJIM NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPOČINJE JUTRO: Ovo je GLAVNI RAZLOG zašto treba da pijete VODU S LIMUNOM

SRPSKA STRIPTIZETA BILA DETE ZA PRIMER: Evo zbog čega je počela to da radi i sa kakvom TRAUMOM se još bori

SRPSKA STRIPTIZETA BILA DETE ZA PRIMER: Evo zbog čega je počela to da radi i sa kakvom TRAUMOM se još bori

A i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Za ovaj kolač od jabuke potrebno vam je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka petrovača
  • cimet
  • šećer
  • griz
  • ulje

jabuke
jabuke / Izvor: Profimedia

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.