Dostupni linkovi

Milanović izrazio sućut porodicama žrtava genocida u Srebrenici


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je, 11. jula na dan obilježavanja 27 godina od genocida u Srebrenici, sućut porodicama i bližnjima svih žrtava genocida.

"Povodom današnje tužne obljetnice, obilježavanja genocida u Srebrenici, izražavam svoju sućut obiteljima i bližnjima svih žrtava tog bezumnog zločina," stoji na Facebooku hrvatskog predsjednika.

"Više od osam tisuća ljudi ubijeno je prije 27 godina u Srebrenici, bolna je to činjenica koja još uvijek, i nakon tolikih godina, očekuje iskren odnos prema prošlosti kao preduvjet za bolju budućnost", obajvio je hrvatski predsjednik Milanović.

Samo nekoliko mjeseci ranije njegove izjave u vezi sa genocidom u Srebrenici izazvale su oštre reakcije javnosti u BiH i regiji.

U izjavi novinarima početkom decembra prošle godine Milanović je izjavio kako u Srebrenici jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", kazao je u izjavi od 6. decembra i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanovićev istup osudili su političari i predstavnici udruženja koja okupljaju porodice žrtava i svjedoke genocida iz BiH.

Bosanskohercegovački političar Enver Bijedić podnio je 10. decembra Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu zbog, kako je naveo, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG