Dostupni linkovi

SAD neće zaboraviti genocid počinjen u Srebrenici, poručuju iz State Departmenta


Za 27 godina ukopano je skoro 7.000 ubijenih u genocidu u Srebrenici
Za 27 godina ukopano je skoro 7.000 ubijenih u genocidu u Srebrenici

Američki State Department saopštio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) nikada neće zaboraviti 11. juli 1995. godine i genocid koji je tad počinjen u Srebrenici.

U saopštenju se navodi da se američki narod pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u žalovanju i odavanju počasti žrtvama za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine.

"Nastavićemo stajati uz porodice koje su izgubile svoje voljene i uz one koji nastavljaju neumorno tražiti nestale, bore se za istinu, podržavaju preživjele i ostvaruju pravdu istražujući i procesuirajući odgovorne. Potrebna je hrabrost i snaga za prevladavanje boli i gubitka, te promicanje nade i tolerancije", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da su SAD predane pružanju podrške liderima na svim novima u Bosni i Hercegovini koji su "voljni preduzeti značajne korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane".

TV Liberty: Negiranje genocida - krivične prijave na čekanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:34 0:00

"SAD cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s BiH i nastavljaju biti čvrst partner predan našem zajedničkom cilju demokratske, uključive i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji", dodaje se.

U Srebrenici je 11. jula sahranjeno još 50 žrtava genocida kojeg su počinile srpske snage u ovom mjestu u julu 1995. godine. Za 27 godina ukupno je ukopano skoro 7.000 ubijenih.

Najmlađa žrtva ukopana na 27. godišnjicu genocida je Salim Mustafić, koji je ubijen kad je imao 16 godina, dok je najstariji Husejin Krdžić koji je u trenutku smrti imao 59 godina.

Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog mjesta ubile su 8.372 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Do danas su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopane 6.652 žrtve, dok je po željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama ukopano 237 osoba. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG