Poseban kolektivni ugovor počinje da važi za sve zaposlene u zdravstvu bez obzira na to da li je u pitanju državna ili privatna zdravstvena ustanova, saopÅ¡tio je juče na konferenciji za novinare ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je istakao da su 20. maja predstavnici reprezentativnih sindikata i Ministarstvo zdravlja postigli dogovor i potpisali poseban kolektivni ugovor za zaposlene u tom sektoru. Taj dokument sada ima i prošireno dejstvo, o čemu je juče doneo odluku ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

– Ulazimo u veoma značajnu fazu regulisanja međusobnih odnosa zaposlenih i poslodavaca, sa mnogo više razloga za oprezan optimizam u smislu postizanja boljih uslova za rad i poštovanja svih radnih prava – rekao je Milosavljević.

Na osnovu odluke o proširenom dejstvu Posebni kolektivni ugovor sada važi, osim u 110 ustanova čiji je osnivač Republika, i za zaposlene u 28 ustanova čiji je osnivač grad Beograd, 158 domova zdravlja čiji su osnivači opštine, kao i 3.500 ustanova u privatnoj praksi.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je reč o velikom rezultatu i dokazu unapređenja socijalnog dijaloga u osetljivoj i važnoj oblasti kao što je zdravstvo.

– Očekujem da će ovo dati podstrek za zaključenje drugih granskih kolektivnih ugovora posebno u oblasti privrede, gde se ne možemo pohvaliti velikim rezultatima. Akcenat u ovom trenutku je na usaglašavanju kolektivnih ugovora u poljoprivrednoj, metalskoj, građevinskoj i industriji hemije i nemetala – naveo je Ljajić.

Predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva zadovoljni su potpisanim ugovorom i očekuju da će taj dokument sprečiti „osionost poslodavaca“.

– Nadam se da smo prekinuli trend u zdravstvenim ustanovama gde su poslodavci pokušavali da nametnu Pravilnik o radu, zato što nije bilo Kolektivnog ugovora. Prvi put će i privatni poslodavci morati da ga poštuju, zbog proširenog dejstva – rekla je predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Branislava Plančak.

Predsednik Sindikata u zdravstvu „Nezavisnost“, Zoran Ilić, ocenio je da taj sindikat više nema razloga da traži ostavku ministra Milosavljevića.

Ministri i predstavnici sindikata kao naredni zadatak najavili su praćenje primene potpisanog dokumenta. Ugovor, koji ima 153 člana, za sada nema „tarifni deo“, što bi trebalo da se upotpuni „u dogledno vreme“, kako bi bio u skladu sa evropskim i svetskim konvencijama.

Šta donosi dokument

Posebnim kolektivnim ugovorom uređena su pitanja od postupka zasnivanja radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi, obrazovanja i usavršavanja zaposlenih, plaćenog odsustva, bezbednosti i zdravlja na radu, kolektivnog osiguranja, ali i uslovi za rad sindikata, prava i dužnosti u štrajku. Ugovorom se definišu i pojedine finansijske odredbe o dodacima na platu ukoliko zaposleni radi noću, nedeljom ili prekovremeno, a regulisano je pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari