Stigla mlada cvekla, vreme je za salate, boršč i smuti 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Cvekla spada u najzdravije povrće ovih prostora, a to što se može pripremiti na mnogo načina, što se može jesti presna i termički obrađena, dovoljan je razlog da se nađe na trpezi. Pogotovo sada, kada je na pijace stigla mlada, ovogodišnja cvekla.

Prva asocijacija na korisna svojstva cvekle su da je ova biljka prirodni izvor gvožđa i folne kiseline. Ali, cvekla sadrži i korisne nitrate, magnezijum i druge antioksidante.

Sadrži vitamin A, ali ima i vitamina E i C.

Ne zna se za šta je korisnija, da li za krvne sudove, da li za želudac i probavu, da li za mozak. Zato pravac na pijacu po cveklu, a onda je spremite kako vama odgovara.

Najčešće se cvekla u ovim krajevima priprema kao salata. Mladu cveklu ne treba dugo kuvati.

Ne treba je ljuštiti ni seći, nego je sa ljuskom, celu obariti pa ohladiti. Iseći na kolutove i začiniti dresingom u kom je so, sirće i malo ulja. U frižideru može stajati i dve nedelje.

Ko više voli presne salate, može izrednati jednu cveklu i jednu veću šargarepu, neće škoditi ni jedna jabuka, i opet začinit dresingom, malo maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, soli i eto odlične salate za lake letnje obroke.

Od cvekle se može napraviti pire, može se ispeći u rerni pa od nje napraviti prilog jelu, može se dodati kus kusu, može se od nje napraviti smuti.

Rusi od cvekle prave boršč. I Poljaci i Ukrajinci. Tolstoju pripisuju rečenicu, boršč i kaša, hrana naša.

Recepti za boršč su različiti, ali koji god da pripremate važno je da ne ugrozite cveklu. Što god se u boršču našlo, on mora da bude crven.

Ako se dosada niste upoznali sa cvekom, sada je pravo vreme. Pijace su pune, cvekla je mlada, ukusna, lako se i brzo priprema i što je najvažnije, nije skupa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari