"Ukrajina jednim udarcem može naneti razoran udarac Kremlju, reći ću vam kako. Zamislite Federera..."

Ukrajina bi mogla zadati razoran udarac Kremlju napadom na most u Kerčkom moreuzu, koji povezuje kopnenu Rusiju s Krimom.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 08.07.2022.

13:50

EPA-EFE/ ALEXANDER NEMENOV/POOL/Putin na otrvaranju mosta

Kako podseća Jutarnji list, nakon što je 2014. godine Moskva je sprovela operaciju aneksije Krima, pa je situacija postala nezavidna. Kijev je zatvorio pristup vodi sa severa, a snabdevanje Krima je zavisilo od pomorskih veza iako je rusko tlo relativno blizu.

Zato je Rusija izgradila most dug 19 kilometara koji je za saobraćaj otvoren 2018. Ali, “ranjivost” tog mosta, a samim tim i kontrole Krima, jedan je od razloga ruske agresije na Ukrajinu koja je najveće uspehe ostvarila na južnom frontuu gde je, nakon što je uništen grad Mariupolj, luka u Azovskom moru, uspostavljen kopneni koridor od Donbasa do Krima pa je u funkciji već i železnica.

Nema sumnje, navpodi se dalje, da je glavni cilj ruske agresije bio rušenje vlasti u Kijevu, politički, ali strateški je bilo osiguravanje teritorijalne dubine severno od Krima, sigurno snabdevanje vodom i kopneni kontakt s Rusijom. “Jer, svaki se most može srušiti”, piše dalje u tekstu.

Upravo o tome je govorio i bivši zapovednik NATO-a, general Filip Bridlov, zapovednik savezničkih snaga u Evropi od 2013. do 2016. godine, tvrdeći da je "Kerčki most legitimna meta".

Londonski “Tajms” navodi da je poslednjih dana vidljivo da se ruske snage pripremaju za mogući napad na most. "Postavili su protivmere duž mosta kako bi odbili raketni napad uključujući I siteme za zbunjivanje sistema navođenih projektila. Brodovi su opremljeni i uređajima za stvaranje dimne zavese s ciljem skrivanja mosta", prenosi londonski list.

Međutim, UKrajinci mogu da pogoed most zahvaljujući projektilima “Harpun”, koji mogu precizno da pogode ranjive tačke mosta i učine ga neupotrebljivim za određeno vreme.

"Čujem mnoge kako se pitaju je li ispravno da Ukrajina preduzme tako agresivnu akciju i da li bi Zapad to podržao, ali ne mogu da razumem ", rekao je general Bridlov.

"Rusija je napala Ukrajinu i pokrenula napade ne samo iz Ukrajine, već i iz Rusije, Belorusije, Krima i Crnog mora, ubila je desetine hiljada ljudi. Ne bi trebalo da se brinemo zbog ukrajinske ratobornosti kad je reč o ciljevima unutar Rusije. To bi bilo kao da tražite od Rodžera Federera da igra tenis s jednom rukom zavezanom na leđima i da stalno prima servis", istakao je NATO general.

Udar na most bio bi ključan trenutak u ratu imajući u vidu da se u diplomatskim krugovima sve češće i otvorenije priča da će Kijev biti doveden pred gotovs kad je rječ o Krimu koji Rusija ni pod kojim uslovima neće biti spremna da vrati.

Bez tog poluostrva nema kud sa crnomorskom flotom, a i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u više je navrata rekao da će ukrajinski zahtev za prihvatanjem primirja i pregovorima o miru biti povratak ruskih snaga na stanje prije 24. Februara, dana kad je Moskva pokrenula agresiju. Tada je Rusija kontrolisala Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: