');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

TVRDE DA NEMA DOKAZA Marjanovićevi advokati tri sata iznosili završne reči, traže da bude OSLOBOĐEN

Za ubistvo pevačice Jelene Marjanović, koje se dogodilo drugog aprila 2016. godine na nasipu u Borči, Više javno tužilaštvo je na danjašnjem, poslednjem ročištu pred presudu zatražilo kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za okrivljenog Zorana Marjanovića, njenog supruga, nakon čega su njegovi branioci tri sata iznosili završne reči.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Zoran Ilić / Ringier
.

Prvi je govorio advokat Nikola Dumnić, koji je rekao da će u sudu "ostati mrlja ako osude Marjanovića".

Blic preporučuje

- On je protiv sebe imao medije, tužilaštvo, policiju, koja je skrivala pribavljene razgovore i prijave svedoka, a predsednica veća je bila pridruženi tužilac i na sve načine je pokušavala da dokaže da je on to učinio, a ne istinu - rekao je branilac Dumnić.

On je naveo i da je tokom postupka Marjanović dokazivao svoju nevinost, a ne tužilac njegovu krivicu i podvukao je da ne postoji dokaz koji govori da je ubio suprugu.

.
Foto: Zoran Ilić / Ringier
.

- Zoran je na svojoj strani imao najjače oružje - istinu - rekao je:

"Ako sumnjate da li istinu govori zdrav razum ili veštak Vasiljević, podsetiću vas na zakon prema kom svaka sumnja treba da se reši u korist okrivljenog."

Veštačenje telefona

Veštak Dragomir Vasiljević je, inače, veštačio telefone u ovom slučaju, a svom nalazu je naveo da je okrivljenom Marjanoviću telefon bio isključen od 16.38 do 17.04, u vreme kada je njegova supruga Jelena ubijena i da ga je on sam isključio, zbog čega nije mogao da bude lociran preko baznih stanica.

Saša Savića, stručnjak za telekomunikacije i stručni savetnik kog je angažovala odbrana, naveo je suprotno mišljenje, koje se zasniva na izveštaju mobilnog operatera.

- Mreža registruje svako isključenje. On nije isključivao telefon - rekao je tokom postupka.

Dumnić je ukazao i na reči Zoranove i Jelenine kćerke Jane, koja je navela da je tata nije ostavljao i da su sve vreme bili zajedno, kao i na to da pod njegovim noktima nije nađen DNK ubijene, kao ni krv na odeći, a da bi ih, prema onome kako je ubijena, kod ubice moralo biti.

Pročitajte još

- Na tvrdnju da je ostavio dete na nasipu dok trkne da na njegove uči ubije njegovu majku treba gledati kao na halucinaciju - rekao je advokat.

Posle njega je govorio advokat Veljko Delibašić, koji je, kako je kazao, pokušao da ukaže na nezakonitosti u postupku.

- Reći ću ko je šta uradio, ko šta nije uradio, a poći ću od Zorana - on nije ubio Jelenu - bilo je prvo što je rekao u svom jednočasovnom izlaganju advokar Delibašić, koji je optužio tužilaštvo da je "fabrikovalo lažne dolaze".

"Skandalozno je vođen predistražni, a onda i istražni postupak, koji je bio pun nepravilnosti. Kako je moguće da se čovek uhapsi, zadrži 48 sati i ispituje bez prisustva advokata? Dovođeni su razni psiholozi o trošku MUP kako bi se izvršila tortura nad Zoranom. Gde su svi ti zapisnici, ni sad nije poznato."

Rekao je da je njegov klijent nevin, ali da je, uprkos tome, već unapred osuđen.

- Najteže je braniti nevinog čoveka, jedino teže od toga je braniti čoveka koji je unapred osuđen, a meni se čini da on to jeste. I ne plaši me što su to učinili mediji i neki političari, već što mislim da je to učinio sud - rekao je i pozvao sud treba da promeni odluku.

On je insistirao na tome da u optužnici ne postoji motiv.

Veljko Delibašić
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Veljko Delibašić

- Optužnica se temelji na osam dokaza, proći ćemo ih, pa ćemo videti da li je Zoran ubio - rekao je, a potom postupno komentarisao svaki od tih osam dokaza i ono što je, prema njegovom gledanju, sporno u njima.

Skrenuo je pažnju na svedočenja Jelenine sestre i majke, koja je navela da su Marjanovići imali lep brak.

- Njena sestra Teodora je rekla da se ona žalila na Zoranove roditelje i da njih sve nisu pričale poslednja dva meseca, jer je Teodora pričala ružno o Zoranu, kao i da nikome nije rekla da želi da se razvede. To znači da ga je Jelena volela i da nikome nije dozvoljavala da ga pljuje, a ne da su oni imali probleme - branilac je ovo naveo kao odgovor na dokaz tužilaštva iz svedočenja Jelenine frizerke, koja je navela je odnos među supružnicima bio narušen i da joj je ubijena jednom na pitanje zašto ga ne ostavi odgovorila "Zoko, on bi me ubio".

Aleksandrar Zarić, treći Marjanovićev branilac, insistirao je na tome da niko nije video Zorana sa oružjem, ni kćerka Jana.

- Niko ga nije video sa štanglom, a nju na livadi nije mogao pronađe - tvrdio je.

Jelena Marjanović
Foto: D. Briza / RAS Srbija
Jelena Marjanović

On je naveo da je policija skrivala dokaze do kojih je došla i zamerio je pravnoj zastupnici Jane Marjanović, koja je govorila nakon tužioca, što nije želela da se izjasni, već se, iz predostrožnosti, pridružila gonjenju tužilaštva.

- Ona se izjasnila neutralno, umesto da kaže da otac deteta koje zastupa nije kriv - rekao je.

Izlaganje odbrane je zaključio advokat Stefan Jokić.

- Kako vreme protiče, sve je jasnije da je apsurdna sumnja da je on ubio - rekao je Jokić i dodao da Zoran sve ovo vreme i sma čeka da sazna ko je ubio njegovu ženu.

On je, kao i ostali branioci, zatražio oslobađajuću presudu za svog klijenta.

Zoran Marjanović je kratko za govornicom rekao da se pridružuje rečima odbrane.

- Apsolutno se pridružujem odbrani i nemam šta da dodam, suvišno bi bilo išta dodati - rekao je.

Zamenik javnog tužioca Nikola Uskoković je, sa druge strane, naveo da je tokom postupka dokazano da je Zoran Marjanović počinio teško ubisto i zatražilo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, kao i da se okrivljenom odredi pritvor.

- Dokazi kažu da je Zoran Marjanović ubio suprugu Jelenu Marjanović. Utvrđeno je da je bio uračunljiv. Imao je direktan umišljaj, udario je sa osam udaraca, iako je znao da je tako može ubiti, što je i hteo - rekao je Uskoković, a potom detaljno prešao svaki dokaz za koje tužilaštvo smatra da potvrđuje Zoranovu krivicu.

On je naveo da je okrivljeni sam unapred kreirao odbranu.

- Izneo je nelogičnu odbranu kojom je navukao sumnju na sebe. Zašto je bio uspaničen i prijavljivao nestanak kad je nije bilo 20 minuta, zašto je panično zvao, zašto je uspaničen ako ona tu i inače trči, zašto misli da joj se nešto strašno desilo i zašto nije hteo tokom postupka da odgovara na pitanja tužioca ako je nevin, možda se bojao da će dati odgovor koji ne ide u prilog njegovoj nevinosti - njegove su reči.

Sudsko veće je zakazalo objavljivanje presude za 22. jun. Pratite suđenje Zoranu Marjanoviću.