Dostupni linkovi

Zelenski u obraćanju Slovencima poručio da je Putinova meta i Evropa


Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina"
Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu upozorio na opasnosti koje prijete evropskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima.

"Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Evropa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost", kazao je Zelenski obraćajući se videolinkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta.

On se obratio članovima slovenskog parlamenta na vanrednoj sjednici na kojoj su bili i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob te svi ministri njegove vlade.

Rusko granatiranje pijace u Slovjansku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Zelenski je zahvalio Sloveniji na podršci koju je dala da Ukrajina dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da su za Ukrajince evropske vrijednosti osnov njihovog života u budućnosti. Rekao je kako žele članstvo u Evropskoj uniji, makar se - kako je dodao - u sadašnjem trenutku ne zna koliko će put integracije Ukrajine u EU trajati.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika, Rusija poduzima sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi Ukrajinu na međunarodnom planu osujetila u njenim aktivnostima, ali u tome ne uspijeva.

Jedan od takvih instrumenata ruskog pritiska je i plinska kriza koja rezultira "nenormalnim" cijenama tog energenta, rekao je.

Ukrajinci i Rusi u Beogradu kuvaju za izbeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Evropa od Rusije može očekivati i pritiske na stvaranje nove migracijske krize, kao posljedice blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru prema Africi i Bliskom istoku, upozorio je Zelenski.

Dodao je kako je agresor do sada u Ukrajini ukrao ili uništio više desetaka miliona tona kukuruza i sjemenja suncokreta, namjerno izazivajući prehrambenu krizu.

Uprkos tome, Ukrajina "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina", povezala je svoj elektrosistem s evropskim, a ima i velika skladišta za plin o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što prije razmišljati, kazao je Zelenski.

Naglasio je da je uvjeren da će Ukrajina ostati nezavisna i cijela sa svojom međunarodno priznatom teritorijom, nakon rata za koji je kazao da želi da se što prije završi.

XS
SM
MD
LG