Muzika

Josipa Lisac na "Banja Luka Festu" prkosila kiši

Josipa Lisac na "Banja Luka Festu" prkosila kiši
Foto: A.Čavić | Josipa Lisac na "Banja Luka Festu" prkosila kiši

Nakon "Bajage i instruktora" koji su sinoć otvorili festival, večeras, druge večeri drugog izdanja "Banja Luka Festa" na tvrđavi Kastel, nastupila je Josipa Lisac.

Regionalna diva na scenu je izašla sa kišobranom, a koncert je počela pjesmom "Što me čini sretnom" - istom onom koju je pisao Arsen Dedić, a kojom je započela ozbiljnu karijeru na čuvenom festivalu u Opatiji daleke 1968. godine.

I dok je Josipa Lisac pjevala stihove "To je ono što me čini sretnom, to je ono što mi snage da", publika je imala priliku da se uvjeri šta je to što ovu pjevačicu čini divom. Bez ikakve sumnje, riječ je o njenom glasu, koji je isti sa 18 i sa 72 godine.

"Zahvaljujem organizatoru koji je omogućio da budemo večeras zajedno. Bila sam na ovoj tvrđavi jednom, bilo je ludo. Kako ste vi? Ovo iznad nas ne izgleda baš lijepo, tako da moramo krenuti", rekla je Josipa Lisac osvrćući se na oblačno nebo iznad Kastela. Nastup je nastavljen pjesmama "Boginja" i "O jednoj mladosti".

Refren "Tko zna, možda na me/ čeka neki drugi svijet/ tko zna, i u mraku /katkad nikne divan cvijet", prisutni su pjevali uglas, iako je među njima većina rođana poslije 1973. godine, kada je objavljen kultni album "Dnevnik jedne ljubavi".

Bio je ovo prvi album Josipe Lisac i debi kakav se rijetko viđa. Autorstvo Karla Metikoša, idejnog tvorca albuma, kroz ovu i mnoge druge ploče, ali i kroz koncerte Josipe Lisac prisutno je i danas. No, pjevačica, osim emocijom u glasu, na koncertu nije govorila o prošlosti. Ona je demonstrirala svoju ekscentričnost i dobru pjevačku formu ovdje i sada. Između hitova "1.000 razloga", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Sreća", svojim doskočicama zasmijavala je publiku koja nije strahovala zbog najavljene kiše.

"Organizatori su mi rekli: 'Josipa, ako bude kiše, zbrzaj koncert.' Stoga ne idemo redoslijedom, nego improviziramo", riječi su kojima je u jednom trenutku izmamila gromoglasan aplauz prisutnih. U drugom trenutku već bi tobože grdila muzičare i nakon odsvirane pjesme ponavljala refren, da bi gitarista bio primoran da prati njen glas i dalje. Četrdeset pet minuta svirke već je prošlo, kada je pjevačica odbacila kišobran i otpjevala pjesmu "Make up", prije toga rekavši da je pjesma objavljena 1980. godine i da je grozno to što je i dalje u modi, jer ljudi nikada nisu skinuli svoje maske.

"Kad me bilo što ponese, kao divlji vir zlobni jezik spremno kaže - opet njezin hir", sljedeća je "stara stvar" za koju se i na ovom koncertu ispostavilo, sada na sreću, da nema namjeru izlaziti iz mode.

Josipa je nakon ove pjesme ipak kratko prokomentarisala da njen kišobran nije hir te da je isti ponovo razapet zbog jakih reflektora uperenih u njene oči. To publici nije smetalo. Naprotiv, od Josipe Lisac ništa se manje od originalnosti nije ni očekivalo. Ruke i upaljeni displeji telefona u vazduhu, među sjedećom publikom postali su dominantni na pjesmi "Danas sam luda".

"Divni ste jer ste došli po ovoj oluji. Došli ste odsvakud, čula sam sve", potom je poručila diva hrvatske i jugoslovenske scene. Atmosfera je, međutim, bila na vrhuncu tek prilikom izvedbe pjesme "Magla".

"Nisu potrebne neke velike riječi, vaše prisustvo ovdje govori sve, hvala vam najljepše. Imamo još dvije pjesme, nećemo odlaziti pa se kao vraćati na bis, da nas tada ne bi sačekala totalna oluja. Ko nema kišobran, može slobodno da ode, nećemo se ljutiti. Hvala vam još jednom", poručila je Josipa Lisac, uz želju da dugo živi "Banja Luka Fest". Publika bez kišobrana, međutim, nije je poslušala. Kraj koncerta ispraćen je stojeći i uz veliko poštovanje za veliku Josipu Lisac.

Nakon otprilike sat i 35 minuta, simbolično, koncert je zatvoren stihovima "Još jednom proći što sam prošla, hrabrosti treba za to" i pjesmom "Ispočetka", da bi tek nekoliko minuta po okončanju ovog vrhunskog muzičkog događaja lagana kiša prerasla u pljusak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije