"Izgledi za globalnu ekonomiju su se pomračili. Ne isključujem mogućnost recesije"

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je da su se izgledi za globalnu ekonomiju "znatno pomračili" od aprila.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.07.2022.

10:05

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Ona je takođe izjavila da ne može da isključi potencijalnu globalnu recesiju sledeće godine s obzirom na povećane rizike.

Georgijeva je, u intervjuu za Rojters, rekla da će MMF u narednim nedeljama po treći put ove godine sniziti svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2022, dodajući da ekonomisti Fonda još uvek finalizuju nove brojke.

Očekuje se da će MMF objaviti ažuriranu prognozu za 2022. i 2023. godinu krajem jula, nakon što je u aprilu smanjio projekciju za skoro pun procentni poen na 3,6 posto. Globalni bruto domaći proizvod je porastao za 6,1 procenat u 2021.

"Izgledi od našeg poslednjeg ažuriranja u aprilu su se znatno pomračili“, rekla je ona, navodeći u tom kontekstu univerzalno širenje inflacije, osetno povećanje kamatnih stopa, usporavanje privrednog rasta Kine i eskalaciju sankcija u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini.

Upitana da li može da isključi pojavu globalne recesije, odgovorila je da je "rizik porastao, tako da se to ne može isključiti", dodajući da nedavni ekonomski podaci pokazuju da su se neke velike ekonomije, uključujući Kinu i Rusiju, smanjile u drugom kvartalu, te da su rizici za 2023. još veći.

"Biće teška 2022. godina, a 2023. možda čak i teža. Rizici od recesije su se povećali za 2023.", rekla je Georgijeva.

Šefica MMF-a je upozorila da bi dugotrajnije pooštravanje finansijskih uslova zakomplikovalo globalne ekonomske izglede i poručila da je ključno da se rastuće cene stave pod kontrolu.

Globalni izgledi su sada heterogeniji nego pre samo dve godine, pri čemu su izvoznici energije, uključujući Sjedinjene Države, u boljoj situaciji, dok se uvoznici muče, konstatovala je ona.

Usporavanje ekonomskog rasta je možda "nužna cena koju treba platiti“ imajući u vidu potrebu da se hitno i bez odlaganja vrati stabilnost cena, zaključila je Georgijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: