Najnovije vesti
Vesti Svet
KIM JAČA KONTROLU Lider Severne Koreje održao važan sastanak, u fokusu "PRAĆENJE LOJALNOSTI"

KIM JAČA KONTROLU Lider Severne Koreje održao važan sastanak, u fokusu "PRAĆENJE LOJALNOSTI"

Severnokorejski lider Kim Džong Un, održao je seminar u cilju postizanja jačeg vođstva vladajuće Radničke partije u društvu, izvestili su danas državni mediji, a prenosi Rojters.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kim Džong Un na sastanku Radničke partije Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service / Tanjug/AP
Kim Džong Un na sastanku Radničke partije

Konferencija, prva takve vrste, uključivala je "postizanje organizacione i ideološke konsolidacije partijskih redova u svakom pogledu" i jačanje liderske uloge stranke, saopštila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Blic preporučuje

Skup je bio fokusiran na kadrove odeljenja za „Usmeravanje partijskog života“ (PLG), što je moćno unutarstranačko telo koje prati i kontroliše lojalnost zvaničnika i članova partije širom zemlje.

Uobičajene metode PLG su redovni sastanci "samokritike", na kojima se od pojedinaca traži da razmisle o svom postupanju i da se suoče sa kritikom drugih članova.

PLG je odgovoran i za prenošenje instrukcija od viših rukovodilaca i igra važnu ulogu u odabiru kandidata koji učestvuju na izborima u Severnoj Koreji.

U napomeni na konferenciji, Kim je nazvao ovo odeljenje "krvnim sudovima i nervima" koje čvrsto povezuju lokalne partijske organizacije sa centralnim komitetom i idejama i politikom stranke, izvestila je KCNA.

Kim sve češće održava ovakve sastanke u cilju jačanja kontrole u zemlji, kojom vlada od 2011, a stručnjaci tvrde da aktuelne mere protiv pandemije kovid 19 dodatno pomažu njegovoj autoritarnoj vladi da nametne nove kontrole u sve sfere društvenog života, prenosi Rojters.

Severna Koreja se trenutno bori sa višestrukim krizama, uključujući prvu priznatu epidemiju kovid-19, ekonomske posledice međunarodnih sankcija i vremenske nepogode kao što su visoke temperature i poplave, navodi britanska agencija.