Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сотировски: Да, била сам и у Русији и Бриселу јер глас о Нишу треба да се чује

rssBookmark and Share

Ниш 06.07.2022. З.Стојнић. Јужна Србија Инфо

Поводом навода у јавности о боравку градоначелнице Ниша Драгане Сотировски у Бриселу и седишту Курске облати у Русији у „исто време“, а у циљу информисања јавности, редакција Јужне Србије Инфо је контактира градоначелницу да појасни информације које су претходних дана пласирали поједини медији.

Сотировски: Да, била сам и у Русији и Бриселу јер глас о Нишу треба да се чује

У директном телефонском разговору, затекли смо је у главном граду Белгије, Бриселу, седишту Европске уније у коме борави већ неколико дана, јер је председавајућа седницама Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Репулике Србије.

Према њеним речима и доказима, које је послала нашој редкацији, на позив Курске области боравила је у Курску од 24. до 26.јуна где се срела са бројним делегацијама из света које су боравиле на Привредно економском форуму у том граду. У Бриселу је боравила 27. и 28. јуна што потврђује нашој редакцији достављена копија авионске карте.

Сотировски каже, да је о планираном путу и заказаним састанцима у Бриселу, а самим тим и немогућности сусрета са Кристофером Хилом, на време обавештен "Клуб српско америчког пријатељства" који је и био домаћин америчком амбасадору Хилу у Нишу, а кога је 27. јуна, у одсуству градончелнице, примила њена заменица, Душица Давидовић.

Амбасадор Хил и градоначелница Сотировски срели су се исте недеље три дана касније 30. јуна у Амбасади Америке у Београду на прослави Дана независноти САД што потврђују и фотографије на званичним страницама друштвених мрежа градоначелнице Ниша, а што је у тенденциозном новинарском извештају намерно изостављено.

После тога је отишла у Брисел

На наше питање, зашто још увек информације о посети Курску на сајту Града нема, Сотировски појашњава да ће информација о томе бити објављена тек по добијању званичног документа и потврде из Русије о обнови братимљења Ниша и Курска кога од 2006.године када је споразум потписан ни један градоначелник Ниша није посетио.

Неопходно је да се све наше дипломатске активности ван земље не косе са ставом ресорних министартава и Владе РС, наглашава Сотировски и додаје, да су припремни састанци уочи званичног сусрета наше делегације локалних власти и представника Комитета региона усаглашавани и са представницима ЕУ и да у таквим ситуацијама нема импровизације.

"Ево нпр. у Бриселу смо неколико дана, а објаве о томе и даље нема јер чекамо завршетак и сусрета на Дану проширења и званичан повратак у Ниш", наглашава Сотировски и додаје да и најмања грешка или изјава у таквим сусретима могу да нанесу велику штету Србији.

Подсећа, да је за недавно потписивање споразума о сарадњи са Јужним Синајем у Египту било неопходно неколико месеци рада како би се добила сгласност Владе РС и ресорног министартва, а да о томе јавност ништа није знала.

У одсуству важних дневних градских тема, поједини новинари често прибегавају сензационализму, наводи Сотировскии додаје, да тако покушавају да уруше постигнуте резултате актуелне власти на локалу, али често не схватају да таквим ставом и константним интересовањем за понедине локалне лидере заправо само потврђују њихову важност у политичком и јавном животу Србије.

"На томе сам им посебно захвлана", каже Драгана Сотировски градоначелница Ниша, која из Брисела поручује да за грђане Ниша из седишта ЕУ наредних дана доноси лепе вести.


#   Ниш   ЕУ   Драгана Сотировски   Брисел   Русија   фотографије   Душица Давидовић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима