Turska: Obnovili smo zahteve Švedskoj i Finskoj

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas da je ta zemlja obnovila zahteve Švedskoj i Finskoj o izručenju osoba koje smatra teroristima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.07.2022.

15:13

Turska: Obnovili smo zahteve Švedskoj i Finskoj
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

"U okviru sporazuma koji je potpisan između Turske, Švedske i Finske na poslednjem samitu NATO, uspostavljen je nadzorni komitet", rekao je Bozdag u televizijskom intervjuu za Haber Global, prenosi Rojters.

U tekstu koji je potpisan prošle nedelje, Finska i Švedska su se usaglasile da "brzo i temeljno rešavaju turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji".

"Shodno tome, danas smo obnovili neke zahteve koji su ranije bili odbijeni i podsetili na neke zahteve na koje nije odgovoreno", rekao je Bozdag.

Turska se usprotivila nastojanjima Švedske i Finske za ulazak u NATO zbog, kako je saopštila, podrške kurdskim militantima i drugima koje smatra teroristima, kao i zbog embarga na oružje i neispunjenih zahteva za ekstradiciju.

Prošle nedelje, tri zemlje potpisale su sporazum da Ankara ukloni svoju blokadu, dok su se zemlje kandidati obavezale da neće podržavati kurdske militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) i milicije sirijskih Kurda (IPG) ili mrežu sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD.

Ankara tvrdi da je Gulenova mreža izvela pokušaj državnog udara 2016. godine i naziva je terorističkom organizacijom akronimom FETO, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: