U SURČINU OBELEŽENO 25 GODINA POSTOJANJA ERGELE ZA LIPICANERE: U četvrtak za Ivanjdan galopske i kasačke trke u Požarevcu!
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

konjički sport

U SURČINU OBELEŽENO 25 GODINA POSTOJANJA ERGELE ZA LIPICANERE: U četvrtak za Ivanjdan galopske i kasačke trke u Požarevcu!

Ostali sportovi -

Vlasnik najveće privatne ergele "Bulić" Milenko Radaković, osvojio skoro 1700 pehara, trenutno ima čak 137 konja u lepo uređenim štalama

U Surčinu je u utorak uveče na spektakularan način obeleženo 25 godina postojanje ergele "Bulić", najveće privatne u Srbiji za konje lipicanske rase. Domaćin i vlasnik ergele Milenko Radaković je na mnogobrojnim takmičenjima, pre svega čuvenim fijakerijadama, osvojio skoro 1700 pehara, koji su izloženi zajedno sa prelepim fijakerima u bogatoj trofejnoj sali.

Milenko Radaković
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Među zvanicima iz sveta konjičkog sporta, Radaković se posebno obradovao susretu sa legendarnim sekretarom Konjičkog saveza Srbije Dušanom Gluvićem, veoma poštovanim u celom Sremu, gde je držanje "carskih konja" od davnina bila stvar prestiža u imućnim porodicama.

- Sa Gluvićem sarađujem dve i po decenije i drago mi je da smo tokom celog tog dugog perioda uvek imali korektne odnose - rekao je Milenko Radaković.

Čak ni jaka kiša, koja je oko sat vremena neprestano padala u Surčinu, nije pokvarila lepo slavlje kojim je obeležen značajan jubilej ergele "Bulić". Po rečima Radakovića, trenutno se u njegovoj ergeli nalazi čak 137 konja, po čemu je svakako neprikosnoven u Srbiji. Štale i ograđeni padoci su lepo uređeni, tako da je za Srbiju izuzetno važno da pored dve državne ergele koje gaje lipicanere, Kelebije i Karađorđeva, ima i jednu ovako snažnu privatnu, koju je na svom imanju u Surčinu Milenko Radaković odavno uzdigao na visok nivo.

- Ova lepa ždrebad u Surčinu su sada sva tamna, ali će najkasnije do desete godine svi pobeleti. To je jedna od osobenosti lipicanske rase konja - istakao je Gluvić.

Pozarevac
foto: KD Knez Mihailo

Pod pokroviteljstvo grada Požarevca, u četvrtak će se na tamošnjem gradskom hipodromu održati tradicionalni Ivanjdanski sastanak, na kome će biti održane tri galopske trke (upisano ukupno 19 konja), i četiri kasačke (upisano 28 grla). Ugledni direktor KD "Knez Mihailo" Aleksandar Milenković, očekuje da će treći trkački dan u Požarevcu privući pažnju ljubitelja konjičkog sporta u Braničevskom okrugu. Početak programa je u 16 časova.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track