Dostupni linkovi

Stotine osuđenika pobeglo iz zatvora u Nigeriji posle napada ekstremista


Zatvorenici koji su uhvaćeni posle bekstva iz zatvora u Abudži, Nigerija, 6. jul 2022.
Zatvorenici koji su uhvaćeni posle bekstva iz zatvora u Abudži, Nigerija, 6. jul 2022.

Skoro 900 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u Abudži, glavnom gradu Nigerije, saopštili su 6. jula zvaničnici dodajući da im je bekstvo omogućio napad islamskih ekstremističkih pobunjenika.

Najmanje 443 od 879 begunaca se i dalje vode kao nestali, rekao je Umar Abubakar, portparol nigerijske zatvrske službe, dok su stotine drugih ili ponovo uhvaćeni ili predati policijskim stanicama.

"Pobunjenici su 5. jula uveče izvršili napad na zatvor Kuje u Abudži sa eksplozivom veoma visokog kvaliteta, ubivši jednog čuvara", rekao je Šuaib Belgore, sekretar nigerijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oko 22 sata začule su se eksplozije i pucnjava kada su napadači stigli i probili se u zatvor kroz rupu stvorenu eksplozijama.

Islamski ekstremistički pobunjenici koji su napali zatvor više od decenije vode pobunu na severoistoku zemlje.

Njihov napad na zatvor oslobodio je mnoge njihove članove koji su uhapšeni.

Nigerijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem Kuje imao skoro 1.000 zatvorenika, među kojima su i 64 osumnjičena da pripadaju ekstremističkoj grupi Boko Haram i koji su svi pobegli.

Bekstvo iz zatvora u Abudži dogodilo se otprilike u isto vreme kada su naoružani napadači napali konvoj koji se pripremao za posetu nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija severozapadnoj državi Katsina, koji je vojska uspešno odbila.

Nigerijski džihadski pobunjenici i druge naoružane grupe organizovali su nekoliko bekstava iz zatvora na severoistoku zemlje poslednjih godina, ali ovo je prvo koje se desilo u glavnom gradu.

U nigerijskim zatvorima se nalazi 70.000 zatvorenika, ali je samo oko 20.000 osuđeno, prema vladinim podacima.

Ekstremistička pobuna u Nigeriji, koju izvode Boko Haram i ogranak poznat kao Islamska država Zapadnoafrička provincija, odgovorna je za nasilje koje je uzrokovalo smrt više od 35.000 ljudi i raseljavanje preko dva miliona, prema Ujedinjenim nacijama.

Nestabilnost, glad i nedostatak zdravstvenih usluga izazvani pobunom indirektno su uzrokovali smrt još 300.000 ljudi, kažu UN.

Nasilje ekstremista je najozbiljniji bezbednosni izazov u Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji Afrike sa 206 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG