Dostupni linkovi

Britanski premijer odbija da podnese ostavku uprkos pritiscima


Britanski premijer je u parlamentu na pitanje da li će podneti ostavku odgovorio: Ne, ne, ne.
Britanski premijer je u parlamentu na pitanje da li će podneti ostavku odgovorio: Ne, ne, ne.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) poručio je 6. jula da neće podneti ostavku, uprkos sve većoj pobuni u njegovoj Konzervativnoj stranci.

Međutim, očekuje se da grupa ministara saopšti Džonsonu da bi trebalo da podnese ostavku, prenela je agencija Reuters.

Nakon što je više od 30 članova vlade, na višim i nižim funkcijama, podnelo ostavke, pojedini se pitaju da li Džonson može da popuni upraženjena mesta u trenutku kada vlada rešava krizu životnog standarda i pokušava da podupre ekonomiju koja usporava, a moguće ulazi i u recesiju, piše Reuters.

"Posao premijera u teškim okolnostima je da nastavlja da obavlja svoj posao. I to ću uraditi", poručio je Džonson u parlamentu.

Kasnije je, pre obraćanja na pretresu parlamentarnog odbora, na pitanje da li će podneti ostavku odgovorio: Ne, ne, ne. Na samom pretresu je poručio da će "naravno" biti premijer i sutra i da ne planira da podnese ostavku.

"Neću podneti ostavku i iskreno, izbori su poslednja stvar koja je potrebna ovoj zemlji", rekao je Džonson.

Međutim, reakcije na Džonsonov nastup u parlamentu bile su brutalne, ocenjuje Rojters.

Tri člana njegove stranke pitala su premijera da li će podnesti ostavku.

"Ako bi postojale okolnosti u okviru kojih bih smatrao da vlada ne može da ispunjava dati mandat, onda bih", rekao je Džonson.

Bivši ministar zdravlja Sajid Džavid (Javid) , koji je 5. jula podneo ostavku, govorio je o skandalima, pogrešnim potezima i greškama koje su do sada obeležile Džonsonov mandat.

"U jednom trenutku, moramo da zaključimo da što je mnogo mnogo je. Verujem da je sada pravi trenutak za to", rekao je Džavid u obraćanju parlamentu.

"Mislim da ćemo morati da ga na silu isteramo iz Dauning strita. To ćemo i uraditi ako budemo morali", rekao je neimenovani član parlamenta iz Konzervativne stranke za Reuters.

Odlazak Džavida i ministra finansija Rišija (Rishi) Sunaka izazvao je lavinu ostavki na nižim funkcijama u Džonsonovoj Vladi.

Džonsonov mandat obeležili su mnogobrojni skandali tokom proteklih nekoliko meseci - policija ga je novčano kaznila zbog kršenja zakona o COVID merama, a objavljen je i kritičan izveštaj o ponašanju zvaničnika u Dauning stritu koji nisu poštovali mere uvedene da bi se suzbila pandemija korona virusa.

Takođe je branio poslanika koji je prekršio pravila o lobiranju, a kritikuju ga i da nije uradio dovoljno da reši problem inflacije, dok neki ekonomisti upozoravaju na moguću recesiju.

U okviru najnovijeg skandala, Džonson se izvinjavao što je imenovao jednog člana Konzervativne stranke da brine o disciplini u stranci, uprkos tome što je bio informisan da je taj političar optužen za seksualne prestupe.

To je podstaklo ministre finansija i zdravlja da podnesu ostavke, a pridružili su im se i drugi članovi vlade na nižim funkcijama.

Džonson je pre mesec dana "preživeo" glasanje o poverenju u svojoj Konzervativnoj stranci, i prema trenutnim stranačkim pravilima, partija ne može da se ponovo izjašnjava o tom pitanju još godinu dana.

Međutim, pojedini poslanici pokušavaju da promene ta pravila.

XS
SM
MD
LG