JEDVA S TROJKAMA ZAVRŠILI SREDNJU, A SUTRA ĆE DA NAM UČE DECU: Ovo su poražavajući podaci sa prijemnih ispita!
pripreme za upis na fakultet

na većini fakulteta

JEDVA S TROJKAMA ZAVRŠILI SREDNJU, A SUTRA ĆE DA NAM UČE DECU: Ovo su poražavajući podaci sa prijemnih ispita!

Društvo -

Zbog smanjenog interesovanja za učiteljske fakultete ili smerove za profesora srpskog jezika, matematike i fizike, upisuju ih svršeni srednjoškolci s prosečnim uspehom u školi

Mnogi učenici koji su srednje obrazovanje završili sa dobrim uspehom ove godine s lakoćom upisuju učiteljske fakultete i smerove za profesore maternjeg jezika, matematike i fizike jer je prijavljeno izuzetno malo kandidata. Nakon završetka studija đaci koji su tokom školovanja bili sasvim prosečni biće učitelji ili nastavnici, odnosno profesori u osnovnim i srednjim školama!

indeks, depresija
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Za polaganje prijemnog ispita na Učiteljskom fakultetu u Beogradu prijavilo se 295 kandidata, a prima se 410 brucoša. Za upis je potrebno samo 37,88 bodova! S druge strane, prijemni ispit za upis na Filološki fakultet u Beogradu na smeru za srpski jezik i književnost polagali su učenici sa dovoljnim i dobrim uspehom, a interesovanje za ovaj smer je bilo u najmanju ruku - poražavajuće.

Za 100 mesta prijavilo se samo 47 kandidata, pa se stvorila mogućnost da se upišu i đaci sa lošim prosekom, koji bi nakon završetka studija dobili zvanje profesora srpskog jezika u školi.

Nacionalna služba za zapošljavanje

Isplativo studirati

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuju na potražnju za diplomcima sa Elektrotehničkog fakulteta, za koji su raspisana 792 oglasa za zaposlenje. Za tehničke struke raspisano je 365 oglasa za posao, što predstavlja prosek od oko 73 nova radna mesta na mesečnom nivou, za poslove u građevinskoj industriji od početka godine objavljena su 372 oglasa.

Za inženjere sa Rudarsko-geološkog raspisana su 94 radna mesta, ili u proseku oko 18 oglasa mesečno, a s obzirom na to da za ovaj fakultet vlada malo interesovanje, poslova ima i više nego dovoljno. Ove godine se prijavilo 109 kandidata, a ima mesta za 316 brucoša.

Branka Tišma, školski psiholog, kaže za Kurir da su profesorska znanja sve veći problem u našoj zemlji iz godine u godinu i da se to najviše vidi po nezainteresovanosti srednjoškolaca za fakultete koji nude te diplome.

Branka Tišma
foto: Kurir televizija

- Ova slika treba da nam bude upozorenje da sa tim profesijama treba nešto uraditi. Pored učitelja, nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti, poslednjih deset godina je manji odziv i za fiziku i hemiju. To je tako jer u društvu vlada uverenje da nije socijalno biti nastavnik te i da nije dovoljno društveno vrednovano. Obaveze učitelja i nastavnika su velike, držanje časova je samo 50 odsto posla, nije definisano radno vreme, što verujem da utiče na njihove odluke - kaže Tišma i dodaje:

Kalendar za buduće brucoše

  • 11. jula - Izlazi konačna rang-lista
  • 11-15. jula upis na fakultete
  • 16. jula - spisak slobodnih mesta za drugi upisni krug
  • 1. i 2. septembra - prijavljivanje za drugi upisni krug
  • 5. i 6. septembra - polaganje prijemnog
  • 12. septembra - objavljivanje rang-liste
  • 12-15. septembra - upis na fakultete

- Jako je mali prag upisa na ove fakultete i mogu se upisati loši đaci, ali je pitanje kako će plivati kroz studije i da li će završiti fakultet. Mladi poslednjih godina biraju popularna zanimanja, a ova nisu više među njima. Ako je nešto popularno, onda svi idu tamo, a ovo će rezultirati na kraju time da nećemo imati dobre nastavnike, već samo pojedince koje vodi entuzijazam.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:52

ŠUMARSKI FAKULTET DEO PROJEKTA ZASADI DRVO: Dekan prof. dr Stajić o značaju akcije pošumljavanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track