Najnovije vesti
Vesti Politika
RUSIJA SE POMINJE 30 PUTA, TRAŽI SE PRIZNANJE KOSOVA Šta piše u izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji o kom se upravo glasa: TRI PREPREKE na putu Beograda ka EU

RUSIJA SE POMINJE 30 PUTA, TRAŽI SE PRIZNANJE KOSOVA Šta piše u izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji o kom se upravo glasa: TRI PREPREKE na putu Beograda ka EU

Poslanici Evropskog parlamenta danas u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasaće o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Srbija i Evropska unija Foto: Dimitar Dilkoff/ AFP/ Profimedia, Shutterstock / Ringier
Srbija i Evropska unija

Zasedanje Evropskog parlamenta je počelo u 9 časova. U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju" što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu neke EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

evropski parlament
Foto: ATV / screenshot
evropski parlament

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Srbija ne može da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji bez postepenog usaglašavanja politike prema trećim zemljama, uključujući Rusiju, naglasili su u utorak poslanici Evropskog parlamenta, piše u izveštaju u kojem se Rusija pominje čak 30 puta.

Bilčik: "Put ka EU Srbiji važniji nego ikad"

Slovački demohrišćanin Vladimir Bilčik je na plenarnoj sednici u Strazburu predstavio svoj izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, o kojem će poslanici glasati danas.

„Uspešan evropski put Srbije sada je važniji nego ikad“, rekao je Bilčik, član Evropske narodne partije, evropske političke grupacije kojoj pripada SNS predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vladimir Bilčik
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Vladimir Bilčik

„Srbija pripada Evropskoj uniji, ali još mnogo toga treba da se uradi“, dodao je on, ističući da je ruska agresija na Ukrajinu „poziv na buđenje za ubrzanje evropskih integracija“.

U Bilčikovom izveštaju se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja uključuje sankcije Rusiji.

Rusija se u tom dokumentu pominje tridesetak puta, ali se ističe i da EU ostaje u potpunosti posvećena evropskom putu Srbije.

Komesar Evropske komisije za upravljanje krizama Slovenac Janez Lenarčič govorio je o „postepenom usklađivanju” srpske spoljne politike sa Evropom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji, kao što su to učinile članice EU, ali i druge zemlje koje žele članstvo u Uniji.

Lenarčič je rekao da je za Srbiju važno da smanji zavisnost od ruskog gasa, u čemu joj pomaže EU, na primer finansiranjem interkonekcije sa gasovodom u Bugarskoj.

Privrženost Brisela članstvu Srbije, ali i kritike

U izveštaju, koji bi trebalo da bude usvojen danas, ponavlja se privrženost Brisela članstvu Srbije. U raspravi su se evroposlanici uglavnom složili da Srbija mora još mnogo da uradi na putu ka članstvu, sa akcentom na jačanju demokratskih institucija i slabljenju odnosa sa Rusijom.

Deo poslanika kritikovao je ton izveštaja, koji smatraju pokroviteljskim, uz ocenu da bi to moglo da dovede do otuđenja Srbije od evropskog puta.

Bugarski poslanik Aleksandar Jordanov, takođe iz EPP, govorio je o „srpskom svetu“, frazi koju često pominje srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, upoređujući je sa hegemonističkom politikom Kremlja.