Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 6. 7. 2022.

| Društvo

Radnici propalih kuršumlijskih firmi od sutra počinju štrajk glađu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici i policija
Radnici od sutra započinju štrajk glađu; Foto: LJ. M.

Nezadovoljni reakcijom države kao i predstavnika lokalne vlasti u Kuršumliji, radnici nekoliko propalih preduzeća kojima se duguju zaostale plate i doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje od 2004. godine do danas i koji i pored pravosnažnih sudskih rešenja ne mogu da naplate potraživanja, odlučili su da od četvrtka započnu štrajk glađu, koji će početi u 12 sati i trajaće do ispunjenja zahteva.

Štrajk je planiran u skupštinskoj sali zgrade Opštine Kuršumlija, ali ukoliko im policija i lokalna vlast zabrane ulazak u toj prostoriji, onda će sesti ispred zgrade i kako kažu, neće se pomerati dok se ne ispune njihovi zahtev.

Mi smo na ovaj čin primorani jer ne vidimo pomake, a ni želju za rešavanje našeg pitanja. Za nas je novac koji nam se duguje bukvalno stvar preživljavanja i egzistencije. Štrajk glađu nam neće teško pasti jer mi i naše porodice i kod kuće trpimo gladni i jedva sastavljamo kraj sa krajem. Neka se lokalni političari i funkcioneri kada dolaze na posao i vide gladne ljude, zapitaju kako je nama dok oni jedu i piju po kafanama na račun svih građana - kaže jedan od obespravljenih radnika.

Naglašava da su radnici nezadovoljni i da su mnogi na granici da urade sve pa i da se samopovređuju kako bi ukazali javnosti na svoje probleme. radnici U četvrtak radnici najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva; Foto: D. Đ.

Već smo imali u nekom ranijem periodu kada su radnici nezadovoljni nepravdom koja im je učinjena odsecali prste, neki su umirali od gladi, a bilo je i slučajeva samoubistava. Mislili smo da je sve to iza nas, da će nas krenuti, slušali lažna obećanja od lokalnih do državnih političara da će biti bolje. I jeste bolje za njih i njihovu imovinu koju su stekli u kratkom periodu, dok se običan narod bori kako da preživi i prehrani porodicu. Iz dana u dan sve je gore i dok se ne pobuni gladan narod, bolje nam biti neće - dodaje učesnik sutrašnjeg protesta.

Naglašava da se radi o siromašnim ljudima od kojih većina sa svojim porodicama živi u neadekvatnim uslovima, te da oni nemaju snage da se suprostavljaju policiji i blokiraju puteve i institucije, ali im pravo na miran štrajk glađu niko ne može oduzeti.

Očekuje da će se okupiti nekoliko stotina radnika, koji su se u više navrata ranije okupljali i pokušavali da skrenu pažnju javnosti na svoje probleme, ali bez uspeha.


Dugovanja od 2004. godine

Oko 750 radnika propalih firmi u Kuršumliji imaju izvršna sudska rešenja i traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara.

Radi se o bivšim radnicima propalih kuršumlijskih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac" koji imaju izvršna sudska rešenja na osnovu kojih traže da im se isplati novac.

Više puta su najavljivali blokade puteva i državnih institucija, ali su nakon sastanka i obećanja predstavnika lokalne vlasti i Vlade Srbije da će im rešiti problem, odustajali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kosmička pravda

    03:42 // 7. 7. 2022.

    Neće se politikanti usrećiti sa radničkim parama. Kosmička pravda postoji kad već pravna država ne funkcioniše. TAČKA

  • Lud, zbunjen, s*eban

    03:39 // 7. 7. 2022.

    Zašto država može da angažuje izvršitelja da uteruje dugove ekspresno, a građanin sa pravosnažnom izvršnom presudom ne može da angažuje izvršitelja protiv države?! Srbistan

  • Ej!

    03:34 // 7. 7. 2022.

    Nišlije iz propala preduzeća, živi li ste u ovaj SotirGrad?

    • Smuk II

      10:25 // 7. 7. 2022.

      @Ej! : Mrka kapa... trebaló bi da su živi ali ih je sve manje ! Ako opet bude epidemija "država" će da reši problém...
      Ima da joj lakne !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: