Dostupni linkovi

Civili pozvani da se evakuišu iz Donjecka nakon smrtonosnih ruskih udara


Pogled na pijacu nakon granatiranja u Slavjansku, Donjetsk, Ukrajina, 5. jula, 2022. godine
Pogled na pijacu nakon granatiranja u Slavjansku, Donjetsk, Ukrajina, 5. jula, 2022. godine

Šef regionalne vojne administracije u Donjecku Pavlo Kirilenko je pozvao poslednje preostale civile da napuste taj region u istočnoj Ukrajini, dok Rusija pojačava ofanzivu, gađajući nekoliko gradova i naselja u Donjetsku ali i drugim dijelovima Ukrajine.

Preko 350.000 stanovnika ostaje u Donjecku, a Kirilenko je 5. jula rekao da je njihovo izvlačenje neophodno da bi se spasili životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da se brani od ruskog napredovanja.

Kirilenko je novinarima u Kramatorsku rekao da će, kada bude manje civila „moći više da se koncentrišu na neprijatelja i obavljanje glavnih zadataka“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je u sinoćnjem video obraćanju da su upozorenja na napade ruske avijacije izdata u skoro svim dijelovima zemlje.

Glavni ciljevi Rusije su sada Kramatorsk i Slavjansk, rekao je Pavlo Kirilenko, opisujući granatiranje kao „veoma haotično” bez „posebne mete... samo da uništi civilnu infrastrukturu i stambena naselja”.

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah je na Fejsbuku napisao da je Slavanjsk bio izložen kontinuiranom ruskom bombardovanju.

On je ranije saopštio da su tokom granatiranja poginule najmanje dvije osobe.

XS
SM
MD
LG