Hrvatski ministar finansija dao ostavku, Plenković danas predstavlja njegovu zamenu 1Andrej Plenković Foto: EFE/EMILIO NARANJO

Hrvatski Ministar finansija Zdravko Marić podneo je ostavku.

On napušta vladu na lični zahtev, a o tome je obavestio premijera Andreja Plenkovića.

Novi ministar biće Marko Primorac, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Zdravko Marić je u Vladu ušao 2016. godine, a od 2019. bio je na funkciji potpredsednika Vlade. Dakle, to mesto će uskoro dobiti novo ime. Poznat je kao autor nekoliko krugova poreske reforme, bio je zagovornik kontrole rashoda, ali je istovremeno naišao i na kritike opozicije.

Činjenica je da on odlazi u veoma intenzivnom periodu, kada smo pred uvođenje evra kao zvanične valute. Naredne sedmice očekuje se da će kreditni rejting Hrvatske podići agencija Mudis, i to za čak dva nivoa. Istovremeno, u finansijskom sektoru postoji mnogo izazova i problema, od dugovanja u zdravstvu do javnih finansija, jedinica lokalne samouprave. Najveći problem je svakako rastuća inflacija – rast cena hrane, energenata, ali i drugih proizvoda i usluga.

Afera sa letovanjem u hotelu „Belvi“

Marić odlazi nakon što je prošlog meseca bila aktualna priča o njegovu boravku „na produženom vikendu“ u hotelu „Belvi“ u Malom Lošinju. Marić je u tom hotelu boravio 2019. godine.

Smeštaj za dve odrasle osobe i dvoje dece, otkrio je portal Oštro, tada je platio 291.20 evra za noć, što predstavlja tri puta nižu cenu od uobičajene za to razdoblje u godini. Drugim rečima, ministar Marić je dobio veliki popust na koji ne mogu računati svi građani, odnosno gosti hotela.

„Ja na tu odluku nisam uticao niti sam to tražio. Privatno, i puno pre nego što sam bio ministar, nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj nego i u inostranstvu, da dobijete nekakvu višu kategoriju“, rekao je tada Marić.

„Govorim fakte i činjenice. I ta situacija i takva kakva je, unapređenje smeštajne jedinice, ne dovodi me niti bi me ikad dovelo u bilo kakav vezani, zavisni položaj prema toj osobi, odnosno prema toj grupaciji. Kao i da govorimo o nekoj aviokompaniji, što je također nerijetki slučaj. Normalno je da se to događa svima i nije isključivo vezano za nekoga ko je ministar“, opravdavao se Marić.

Novi ministar

Marko Primorac je novo ime koje bi trebalo da nasledi Zdravka Marića na čelu najzahtevnijeg resora u Vladi. Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu poznat je široj javnosti po tome što je od 2018. do 2020. godine bio ekonomski savetnik tadašnje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Vičević je saznao da bi početkom naredne sedmice trebalo da bude održana sednica skupštinskog Odbora za finansije na kojoj će biti saslušan Primorac. Parlamentarci će moći da mu postavljaju pitanja na koja je dužan da odgovori.

Nakon toga, on bi trebalo da bude formalno izglasan na plenarnoj sednici kako bi zvanično preuzeo novu funkciju. Sve ovo, saznaje se, trebalo bi da bude završeno u formalnom obliku do kraja sledeće nedelje, do petka, 15. jula, kada poslanici idu na letnju pauzu.

Novi ministra, Marko Primorac (1984) je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje stručnosti finansijsko upravljanje u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari