06. jul  2022. 06.11  →  23.44 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nešto više od polovine Donjecka pod kontrolom Kijeva, sve češći raketni napadi na teritoriju Rusije

KIJEV -

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. Posle napada na ruski grad Belgorod, lokalne vlasti saopštile su da su rakete pale i ne sela u Kurskoj i Brjanskoj oblasti. Vlasti Slavjanska koje su pod kontrolom Kijeva tvrde da su dve osobe poginule u minobacačkom napadu na taj grad. Ruska vojska uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

Ruski napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

ukrajina,donjeck,marijupolj

Vojska Rusije intenzivirala je granatiranje gradova u regionu Donjecka, posebno u pravcu Slavjanska, Kramatorska, Severska. Lokalne, ukrajinske, vlasti pokušavaju da evakuišu stanovništvo.

Vlasti u Slavjansku saopštile su da su dve osobe poginuleu minobacačkom napadu ruskih trupa na pijacu u tom gradu, a da je još sedam osoba ranjeno.

23.43 - Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine održanoj u italijanskom gradu Luganu potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je danas premijer Ukrajine Denis Šmigal.

19.21 - DNR: Ukrajine vojska pogodila skladište nafte u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su danas posle podne skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

18.41 - Moskva: Luka Mariupolj radi punim kapacitetom

Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom, izvestila je danas novinska agencija TASS pozivajući se na lučke zvaničnike.

13.15 - Fon der Lajen:Moramo biti spremni za prekid isporuka ruskog gasa

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Evropske unija mora da sačini krizni plan kako bi 27 zemalja članica bilo spremno za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom usled rata Kremlja u Ukrajini.

11.50 - Ukrajina: U Donjecku ubijeno pet civila, ranjeno još 21

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je u ruskom granatiranju u protekla 24 sata ubijeno pet civila i ranjeno još 21, u ovom istočnom ukrajinskom regionu gde je Moskva pojačala ofanzivu poslednjih dana.

09.43 - Ukrajinski vojnici stigli u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas.

08.58 - Zaharova: London mobilisao sve resurse za rusofobiju - zanemario unutrašnja pitanja

Velika Britanija je skoncentrisala sve svoje državne resurse u suprotstavljanje Rusiji, i iz tog razloga London nije u stanju da se pozabavi unutrašnjim pitanjima, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

08.23 - Kirilenko: Sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan.

08.16 - Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TASS.

08.10 - Britanija: Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

07.04 - Lavrov: Svet da uloži napore u očuvanju međunarodnog prava

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas sve države da ulože napore u cilju očuvanja međunarodnog prava, pošto se, kako je naglasio, „svet razvija na komplikovan način“, prenosi Rojters.

Tagovi
Srodne vesti