Najnovije vesti
Vesti Politika
Lenarčić: Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na putu ka EU

Lenarčić: Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na putu ka EU

Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Janez Lenarčić Foto: julien warnand / EPA;
Janez Lenarčić

”Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog klastera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agenda i održivo povezivanje. To je važan signal za Srbiju koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi što je na dobrobit svih građana”, poručio je Lenarčić.

Blic preporučuje

On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Srbija pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava kao i u dijalogu sa Prištinom.

”Obe tačke su suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU”, kaže Lenarčić.

Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, brobe protiv korupcije i orgnizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođene dogovora o energetici između Beograda i Prištine i ocenio da je to ”važan ste napred koji bi trebalo da odblokira razgovore o drugim otvorenim pitanjima”.

”U trenutnom geoplitičkom kontekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenos i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujuci deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU Srbija pregovaračkim okvirom”, zaključio je Lenarčić.

Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao ”najvažniji politički i ekonomski partner Srbije” nastaviti da podržava zemlju ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane.