Dostupni linkovi

Dva ključna ministra napustila vladu Borisa Johnsona


Ministar zdravlja u ostavci u vladi Borisa Džonsona Savid Džavid, maj 2022.
Ministar zdravlja u ostavci u vladi Borisa Džonsona Savid Džavid, maj 2022.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pretrpeo je u utorak ostavke dva ministra, uključujući ministra finansija, što bi moglo značiti kraj njegovog liderstva nakon višemesečnih skandala.

Šef trezora Riši (Rishi) Sunak i ministar zdravlja Sajid Džavid (Javid) podneli su ostavke u roku od nekoliko minuta.

Džavid je rekao "Ne mogu više da nastavim mirne savesti", prenosi agencija Asošijejted pres (AP). Pismo ostavke je objavio na svom Tviter nalogu:

Ubrzo nakon ovih objava, stigla je vest da je i potpredsednik Konzervativne stranke Bim Afolami podneo ostavku tokom intervjua na TalkTV.

Poslanica Nikola Ričards, sekretarka u Odeljenju za transport, napustila je svoju ulogu u vladi. Ona je treća sekretarka parlamenta, nakon Sakiba Bhatija (Bhatti) i Džonatana Gulisa (Jonathan Gullis) koji su takođe u utorak napustili svoje funkcije.

Premijer Boris Džonson je izrazio žaljenje zbog ostavki i na mesto ministra zdravlja imenovao dosadašnjeg šefa kabineta Stiva Barklija (Steve Barclay), a dosadašnji ministar obrazovanja Nadim Zahavi (Nadhim Zahawi) nasledio je poziciju Rišija Sunaka.

Mišel Donelan (Michelle Donelan) je nova ministarka obrazovanja, umesto Zahavija.

Afera 'Pinčer'

Ostavke dvojice ministara objavljene su nekoliko minuta nakon što se premijer izvinio zbog imenovanja poslanika Konzervativne partije Krisa Pinčera (Chris Pincher), koji je podneo ostavku prošle nedelje pošto je optužen da je pijan dodirivao dvojicu muškaraca.

Dauning strit je prvo negirao da je Džonson znao za prethodne optužbe protiv Pinčera kada ga je imenovao u februaru. Ali do utorka, ta odbrana je pala nakon što je bivši visoki državni službenik rekao da je Džonsonu, kao ministru inostranih poslova, 2019. rečeno o još jednom incidentu koji uključuje njegovog saveznika.

„Mislim da je to bila greška i izvinjavam se zbog toga“, rekao je premijer novinarima, nakon što su ga opozicioni poslanici i neki torijevci optužili da je lagao zbog onoga što je znao kada je imenovao Pinčera.

Afera Pinčer bila je "šlag na torti" za Sunaka i Džavida, rekao je za Skaj njuz poslanik Torijevaca Endrju Bridžen (Andrew Bridgen), jedan od najžešćih Džonsonovih kritičara.

„Vreme je da Boris ode. Može ovo da razvuče još nekoliko sati ako želi. Ali ja i veliki deo stranke sada smo odlučni da će on otići do letnje pauze (za tri nedelje): što pre, to bolje", dodao je Bridžen.

Istrage i ostavke

Pedesetosmogodišnji premijer se i dalje suočava sa parlamentarnom istragom o tome da li je lagao poslanike zbog žurke kojom su prekršena pravila karantina tokom korone u Dauning Stritu.
Poslanik konzervativaca Nil Periš (Neil Parish) podneo je ostavku u aprilu nakon što je uhvaćen kako gleda pornografiju na svom mobilnom telefonu u Donjem domu. To je dovelo do dopunskih izbora, koje je stranka izgubila u istorijskoj pobedi opozicionih Liberalnih demokrata.

Laburisti, glavna opoziciona partija, pobedili su konzervativce na drugim dopunskim izborima u severnoj Engleskoj istog dana, podstaknuti osudom poslanika Torijevaca za seksualni napad.

Kontroverze dolaze u vreme kada se Velika Britanija bori sa pogoršanom krizom troškova života i štrajkovima raznih sindikata zbog plata i uslova rada, podseća Frans pres (AFP).

U međuvremenu, zemlja nastavlja da se bori da se prilagodi Brexitu i rizikuje mogući trgovinski rat sa Evropskom unijom tako što će jednostrano revidirati specijalni sporazum koji je dogovorila sa blokom za Severnu Irsku, navodi AFP.

Ostavke su usledile nakon što je Džonson za dlaku preživeo izglasavanje nepoverenja među poslanicima konzervativaca pre mesec dana.

XS
SM
MD
LG