07:18

UKRAJINCI SU PRED VELIKIM IZAZOVOM! Obradović upozorava: Sada je prelomni period rata, DOĆI ĆE DO JOŠ VEĆEG RAZARANJA GRADOVA

rat u ukrajini

UKRAJINCI SU PRED VELIKIM IZAZOVOM! Obradović upozorava: Sada je prelomni period rata, DOĆI ĆE DO JOŠ VEĆEG RAZARANJA GRADOVA

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 132. dan.

Podsetimo, poslednji događaji koji su ostali najupečatljivi je da su Ukrajinici gađali centar Belgoroda. Rusi su na ovo uzvratili i to raketama na Harkov.

Darka Obradovića iz Centra za strateške analize tvrdi da Rusi trenutno stagniraju u Ratu i ne napreduju previše.

- Rusi ništa ne kontrolišu, već uništavaju. Oni su već 2 meseca zagubljeni oko nekih 5 mesta. Složićete se da ide to jako sporo. Apsolutno nije jasno ko koga tu oslobađa. Ako vi imate prisilnu mobilizaciju sa jedne strane, a sad druge za one za koje mislite da oslobađate brane se do poslednjeg. Sve je to jako čudno - tvrdi Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Osvrnuo se i na nedavno "povlačenje" ukrajinskih vojnika za koje smatra da je to bio dobar potez Ukrajine.

- Ukrajina je napravila dobar manevar izvlačenja svojih snaga. Pošto mnogi neuki lupetaju o slomu i povlačenju. Povlačenje je sastavni deo borbenog dejstva. Znači vi manevrišete tako što ćete izvući snage u jednom trenutku, a onda ćete ih pregrupisati u drugom momentu - rekao je Obradović.

haubica, teško naoružanje, Ukrajina
foto: Profimedia

Dodao je da ovaj rat ulazi u svoju najrazorniju fazu.

- Ovaj rat ulazi u svoju najrazorniju fazu. Povećana je upotreba krstarećih i balističkih raketa iz razloga što su Ukrajinci uspešno proterali Ruse sa Zmijskog ostrva. Očekujem da će doći do još većeg razaranja ukrajinskih gradova - tvrdi Obradović.

Nove količine naoružanja i opreme su na putu za Ukrajinu. Predviđena obuka za Ukrajince za novo naoružanje je 3 nedelje. Međutim, Boško Zorić iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost smatra da predviđena obuka vremenski nije dovoljno dobro osmišljena i da će ovo biti veliki izazov za Ukrajinu.

Boško Zorić
foto: Kurir Televizija

- Što se tiče tog oružja koje se šalje za Ukrajinu vi morate imati više stvari u vidu. Jedan od činilaca je otpremanje, ali kada završite otpremanje i popunu ljudstva dolazi obuka. Ona je najvažniji činilac u dostizanju projektovane sposobnosti. Za nju treba vremena. Obuka traje tri nedelje. Vi ćete naučiti čoveka za tri nedelje da napuni lanser, promeni punjenje i zauzme elemente. Međutim, teško ćete dostići onu sposobnost da ovlada pravilnim gađanjem, kao i softverima kojima on mora. U ovakvom izazovnom ratu je to potrebno. Došlo je toliko tehnike do izražaja što nije ni u jednom sukobu do sad od Drugog svetskog rata pa na ovamo. Vi da bi ste pobedili u sukobu morate biti prvi odnosno prvom granatom pogoditi neprijatelja. Ako to ne uradite, druga strana ima savremene radare za lociranje vašeg artiljerskog oružja. U sekundama bi bili otkriveni i sleduje plotun odnosno granata ka vama. Ukrajinci će imati dosta muke i posla, pogotovo izvoditi obuku u ratnim uslovima - rekao je Zorić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:41

UKRAJINCI RAKETAMA NAPALI RUSKI BELGOROD! Politikolog o narednim potezima Rusije: Sad će još ŽEŠĆE UDARITI i to na OVIM mestima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track