Dostupni linkovi

Tužilaštvo i Izborna komisija BiH zajedno rade na sigurnosti izbornog procesa


Predstavnici Tužilaštva i Centralne izborne komisije BiH na sastanku u Sarajevu, 5. jula 2022.
Predstavnici Tužilaštva i Centralne izborne komisije BiH na sastanku u Sarajevu, 5. jula 2022.

Tužilaštvo i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će raditi zajedno kako bi se spriječile i otklonile sve potencijalne opasnosti ugrožavanja izbornog procesa, dogovoreno je na sastanku predstavnika ove dvije institucije.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da će s CIK-om BiH uspostaviti mehanizme efikasnog dokumentovanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela, ako se evidentiraju.

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu održan je sastanak vršioca dužnosti glavnog tužioca Milanka Kajganića, njegovog zamjenika, kao i tužilaca sa delegacijom CIK-a BiH, na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem.

Centralne teme sastanka odnosile su se na zakonitost i bezbjednost predstojećeg izbornog procesa u BiH.

Zvaničnici dvije institucije istakli su da se prate sve pojave i dešavanja koje mogu ukazivati na eventualnu ugroženost i nezakonito djelovanje u vezi sa izbornim procesom.

To se odnosi na fazu prijava, tekućih priprema za predstojeće opšte izbore, kao i na nastavak procesa u narednom periodu kada se očekuje intenzivna izborna kampanja kao sam i izborni proces izbora raspisanih za 2. oktobra.

Kajganić je kazao da će Tužilaštvo BiH dati punu podršku osiguranju zakonitosti i bezbjednosti izbornog procesa, u svim segmentima iz svoje nadležnosti, kao i da se u saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona, već vrše dogovori i potrebne pripremne aktivnosti.

On je rekao da će se insistirati na uspostavljanju mehanizama, koji će građanima i subjektima koji učestvuju u izbornom procesu osigurati brzo prijavljivanje bilo kakvih nezakonitosti u vezi sa izbornim procesom, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Kajganić je dodao i da će se sa partnerskim institucijama dogovoriti mehanizmi brzog reagovanja i dokumentovanja bilo kakvih nezakonitosti i mogućih krivičnih djela povezanih sa izbornim procesom, navedeno je u saopštenju Tužilaštva Bih.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 30. juna budžet za tekuću, 2022. godinu. Budžet za prošlu, 2021. godinu još uvijek nije usvojen.

Zbog neusvajanja budžeta je bilo upitno održavanje oktobarskih izbora, pa je visoki predstavnik Christian Schmidt 7. juna 2022. nametnuo odluku kojom je osiguran novac za organizaciju izbora.

Na opštim izborima u BiH će građani birati članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Za izbore se prijavilo više od 140 političkih subjekata.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je ranije naveo da je izborna komisija uočila probleme, kao što su fiktivne stranke ili fiktivna registracija političkih stranaka, sa isključivim ciljem dobijanja mjesta u biračkim odborima izbornih zajednica.

XS
SM
MD
LG