Najnovije vesti
Vesti Hronika
U PRITVORU 320 OSOBA Više javno tužilaštvo podiglo 495 optužnica za pola godine

U PRITVORU 320 OSOBA Više javno tužilaštvo podiglo 495 optužnica za pola godine

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u toku prvih šest meseci u ovoj godini podiglo ukupno 495 optužnica i optužnih predloga protiv izvršilaca niza teških krivičnih dela iz nadležnosti ovog tužilaštva.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Viši javni tužilac Nenad Stefanović Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
Viši javni tužilac Nenad Stefanović

Od ovog broja, zbog krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, sudu je podneto 371 optužnica i 35 optužnih predloga, kao i pet predloga za izricanje mere psihijatrijskog lečenja.

Blic preporučuje

Zbog krivičnih dela iz oblasti korupcije sudu je podneto ukupno 22 optužnice i 38 optužnih predloga, a zbog krivičnih dela visokotehnološkog kriminala podneto je 29 optužnih predloga.

U istom vremenskom periodu, od 1. januara do zaključno sa 30. junom, po nalogu ovog tužilaštva uhapšene su ili zadržane 454 osobe, od kojih se 320 nalazi u pritvoru.

Doneto je ukupno 460 naredbi o sprovođenju istrage, od čega se 418 odnosi na krivična dela opšteg kriminala, a 42 na korptivna krivična dela.

Kada su u pitanju maloletni izvršioci kriviničnih dela i zakonske specifičnosti koje se primenjuju prilikom njihovog procesuiranja, Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je sudu 33 predloga za izricanje krivične sankcije, a prema 21 maloletniku je određen pritvor.

Takođe, podneto je 93 zahteva za pokretanje pripremnog postupka protiv maloletnika, a doneto je i 7 odluka da se ne zahteva pokretanje krivičnog postupka, kao i 2 odluke o odbacaju krivične prijave.