Ovacije na svetskoj premijeri dokumentarca “Još jedno proleće” Mladena Kovačevića u Karlovim Varima 1Fotografije: Film Servis Festival Karlovy Vary

U ekipi dokumentarca o epidemiji variole vere u Jugoslaviji 1972. i epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović, a pred festivalskom publikom će biti i igrani film „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, u selekciji „Horizonti“, istom programu u kojem se u Karlovim Varima prikazuju aktuelna ostvarenja nekih od najvažnijih autora današnjice, Skolimovskog, Striklanda, Kotea, Džordža Milera, Ostlunda, Đenovezea, Dresena, Loznice, Čan Vuk Parka, Rut Bekerman…

Posle uspeha srpske manjinske koprodukcije „Stric“, debitantskog ostvarenja reditelja Andrija Mardešića i scenariste Davida Kapaca, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, sinoć je na 56. festivalu u Karlovim Varima ovacijama ispraćen i film „Još jedno proleće” (Another Spring), reditelja Mladena Kovačevića.

Ovaj dugometražni dokumentarac doživeo je svetsku premijeru u Municipal Theatreu, u sklopu novopokrenutog takmičarskog programa Proxima, a kako je objavio Filmski centar Srbije, publici se pored Kovačevića obratila i Iva Plemić Divjak, producentkinja filma.

“Još jedno proleće” u fokusu ima epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine.

Od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju, zaraza se širila punih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje uvećavao.

Kako je moguće da najveća posleratna epidemija najsmrtonosnije bolesti u ljudskoj istoriji pogodi baš Jugoslaviju? Bolesti koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona ljudi.

I dan danas, variola vera, ili velike boginje, jedini je smrtonosni virus koji je čovek uspeo da iskoreni, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije.

U desetogodišnjoj borbi sa variolom koja je ujedinila čitav svet, jugoslovenska epidemija 1972. godine, kao poslednja epidemija variole vere u Evropi, zapamćena je kao jedna od najinspirativnijih i najuzbudljivijih priča, a zanimljivo je da je deo ekipe ovog filma i epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović, koja je takođe prisustvovao premijeri u Karlovim Varima.

Nove festivalske projekcije Kovačevićevog dokumentarca zakazane su večeras, kao i 6. i 7. jula.

Pred publikom u Karlovim Varima biće i domaći igrani film „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Pušićevo ostvarenje biće prikazano u selekciji „Horizonti“, istom programu u kojem se na 59. festivalu prikazuju aktuelna ostvarenja najvažnijih reditelja današnjice, Skolimovskog, Striklanda, Kotea, Džordža Milera, Ostlunda, Đenovezea, Dresena, Loznice, Čan Vuk Parka, Rut Bekerman…

U „Horizontima“ će premijeru imati i manjinska srpska koprodukcija „Brana“ (The Dam), u režiji Alija Čerija, kao i manjinska srpska koprodukcija („Balkanik medija“) „Nećeš biti sama“ Gorana Stolevskog, britanskog autora rodom iz Makedonije.

Ovi filmovi snimljeni su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari