OVO NI ORVEL NIJE SMISLIO: Kina koristi veštačku inteligenciju koja čita misli da testira lojalnost članova Komunističke partije?
Foto: Profimedia / Mehdi Chebil / AFP

kao iz sf filma

OVO NI ORVEL NIJE SMISLIO: Kina koristi veštačku inteligenciju koja čita misli da testira lojalnost članova Komunističke partije?

Planeta -

Kina tvrdi da je razvila tehnologiju veštačke inteligencije za čitanje misli članova Komunističke partije kako bi testirala njihovu lojalnost.

"Pametni alat za političko obrazovanje" koristi veštačku inteligenciju za čitanje izraza lica i moždanih talasa kako bi "razlučila nivo prihvatanja ideološkog i političkog obrazovanja“, navodi se u tekstu ispod, sada skinutog, snimka Instituta za veštačku inteligenciju u Sveobuhvatnom nacionalnom naučnom centru Hefei.

Članovi Komunističke partije se tada mogu oceniti na nivou "odlučnosti da budu zahvalni Partiji, slušaju Partiju i prate Partiju“.

Program veštačke inteligencije postavlja dodatna pitanja o nivou nadzora u Kini, koja sada rutinski uključuje tehnologiju prepoznavanja lica. To će verovatno doprineti rastućoj bojazni da Komunistička partija intenzivira napore da kontroliše kinesko stanovništvo, piše britanski Telegraf.

Sada izbrisani video prikazuje istraživača u laboratorijskom mantilu kako ulazi u staklenu kabinu gde sedi ispred velikog ekrana dok se prate njegova biometrija, uključujući prepoznavanje lica, galvanski odgovor kože i odgovor elektroencefalografije.

On bira i gleda deo video sadržaja koji veliča Komunističku partiju Kine. AI zatim računa rezultat "pažnje za učenje“ i "emocionalne identifikacije“ na osnovu njegove biometrije. Na osnovu rezultata daju se personalizovane preporuke za dalje školovanje.

"S jedne strane, može se proceniti stepen prihvaćenosti ideološkog i političkog obrazovanja pojedinog člana stranke, a sa druge strane možemo dati stvarne podatke za kontinuirano obogaćivanje naših obrazovnih sadržaja", navodi se u tekstu Instituta i dodaje da će ova inovacija "kvantifikovati obrazovanje mišljenja“ i stvoriti "nove puteve za izgradnju Partije".

Cilj razvoja alata je bio da se reši "problem koordinacije” zadržavanja 43 člana stranke u institutu da nastave svoje ideološko obrazovanje. Uređaj je efikasan, fleksibilan i učinkovit, tvrdi institut.

"Koristeći moć veštačke inteligencije, možemo liberalizovati partijsko obrazovanje sagledavanjem rezultata učenja, možemo ohrabriti naše članove da i dalje osećaju zahvalnost prema Partiji, da slušaju Partiju i učvršćuju svoju rešenost da slede Partiju", navodi se u članku čije delove prenosi Telegraf.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track