Capital.ba

Monopol nad poslovima homologacije vraćen u ruke porodice Ševo

05.07.2022. / 12:11

SARAJEVO – Sud BiH uvažio je žalbu Konzorcija čiji je nosilac širokobriješki Centar motor, vlasništvo Milana Ševe, osporio rješenje Žalbenog vijeća i tako bez poslova homologacije i sertifikovanja ostavio Konzorcij u čijem sastavu su banjalučke firme EIB International i Eastcode, te sarajevski Automotive center-centar za vozila i Mervik. 

homologacija

Foto: Agencije

Monopol nad administrativnim poslovima homologacije i sertifikovanja vozila vraćen je u ruke porodice Ševo, te firmi koje se nalaze u sastavu njihovog Konzorcija: banjalučki Centar za automobilsko inžinjerstvo i Informacioni Inžinjering Sirius 2010., te sarajevski Centar za cestovni promet.

Rezultat je ovo presude Suda BiH kojom je uvažena tužba ovog Konzorcija, te osporeno rješenje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH prema kojem su svi prijavljeni ponuđači kao ravnopravna administrativna tijela mogli obavljati poslove homologacije i sertifikovanja vozila.

Tako su samo nekoliko mjeseci po zaključenju ugovora sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH bez ovih poslova ostali Konzorciji u čijem sastavu se nalaze firme EIB International a.d. Banja Luka, Automotive center-centar za vozila d.o.o. Sarajevo, Mervik d.o.o. Sarajevo i Eastcode d.o.o. Banja Luka.

Sve je ovo urađeno smišljeno po unaprijed smišljenom scenariju“, navodi nekoliko izvora Žurnala dobro upućenih u čitavu ovu priču. U prilog tome govori i podatak da je Konzorcij čiji je nosilac firma Milana Ševe, mjesecima prije raspisivanja tendera kada se još nije ni znalo ko će dobiti poslove homologacije, radio na pripremi formulara i potrebne dokumentacije.

Žurnal je imao priliku da izvrši uvid u te formulare na kojima je datum iz 2020. godine.

Milan Ševo je brat Ivana Ševe, koji godinama kroz brojne firme u FBiH posluje pod zaštitom HDZ-a BiH. Dvije banjalučke firme, koje su s njim u Konzorciju, dobijale su poslove sa „Prointerom“ koji se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Miloradom Dodikom.

S njima je i firma sa samo dva zaposlena – Centar za cestovni promet čiji je direktor Mirzo Selimić, koji je ujedno i direktor Centra za poslovne studije Kiseljak. Prema podacima sa Akta.ba, u vlasničkoj strukturi CEPS-a nalazi se ime Mile Ševo, majke Ivana Ševe.

Ovaj Konzorcij je za poslove homologacije bio prvobitni izbor Ministarstva, na čelu sa ministrom Vojinom Mitrovićem.

Dio rješenja Ministarstva koje je osporilo Žalbeno vijeće

Iste firme su dobile i poslove certificiranja s tim da je nosilac tog Konzorcija bio Centar za cestovni promet.

Firme koje nisu prošle na konkursu objavljenom u januaru prošle godine podnijele su žalbu koju usvaja Žalbeno vijeće i poništava se rješenje Ministarstva. Dozvoljava se svim prijavljenim ponuđačima, odnosno Konzorcijuma, koji ispunjavaju uslove, da kao ravnopravna administrativna tijela obavljaju poslove u oblasti homologacije vozila.

Ne želeći da ove poslove dijeli s drugima, Ševo i članovi njegovog Konzorcija podnose tužbu Sudu BiH i traže da se poništi rješenje Žalbenog vijeća od 27. jula 2021. godine. Za razliku od nekih drugih slučajeva, Sud BiH u ovom predmetu za 11 mjeseci donosi presudu.

U oba predmeta isti je sastav Sudskog vijeća: predsjednik Branimir Orašanin, te sudije Jadranka Brenjo i Maida Bikić.

Žurnal je iz svojih izvora na uvid dobio obje presude, kao i tužbe koje je u ime Konzorcija u oba slučaja podnio advokat Branko Marić. Zanimljivo je da se Sudsko vijeće prilikom analize sadržine rješenja bavilo argumentacijom tužitelja, odnosno Ševe i ostalih, dok su zanemarili argumentaciju koju je Automotive center-centra za vozila d.o.o. Sarajevo kao zainteresovana strana iznio u svojoj žalbi.

Ova sarajevska firma ukazala je na niz nepravilnosti postupanja Ministarstva prilikom donošenja prvog rješenja, a koje je preinačeno rješenjem Žalbenog vijeća.

No, vijeće je utvrdilo da je Žalbeno vijeće prekoračilo ovlasti koje ima u pogledu postupanja po žalbi, te smatraju da je prigovor Ševe i ostalih osnovan.

Dio presude Suda BiH u upravnoj stvari izbora organizacije za obavljanje administrativnih poslova homologacije

Navodi tuženog da su sve ponude potpune, odnosno da svi ispunjavaju uslove konkursa i da stoga je trebalo izabrati sve ponude je neosnovan“, smatra Vijeće.

Vijeće se poziva i na bodovanje, prema kojem je Konzorcij čiji je nosilac širokobriješki Centar motor, bio prvorangirani. Ne možemo a da ne primijetimo da ovo bodovanje u vrijeme ministrovanja Rude Vidovića nije igralo nikakvu ulogu pri odabiru.

Po konkursu iz 2009. sarajevski Automotive center – centar za vozila imao je najveći broj bodova, ali je izbor ipak pao na Konzorcij koji su tada činili EIB International, Centar motor, te zenički Institut za privredni inžinjering (koji Vidović 2011. izbacuje iz ove priče), te Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Obrazloženje Ministarstva tada je bilo da „nisu bili obavezni imenovati organizaciju s najvećim brojem bodova na rang-listi”.

No, Vidović je samo nastavio ono što je počeo njegov prethodnik Božo Ljubić. Ništa drugačije nisu radili ni njihovi nasljednici Damir Hadžić, Ismir Jusko, a ni današnji Mitrović.

VEZANI TEKSTOVI: 

Sirius 2010“ i „Centar Motor“ preuzeli milionski posao homologacije
Uvoznici autodijelova nezadovoljni cjenovnikom za homologaciju

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!