ZZK: Sramota je što vlast ne interesuje „Kragujevačko more” 1Arhivski snimak Foto: Z.S.M.

Povodom zagađene vode na jezeru u kragujevačkim Šumaricama koja zbog bakterilje ešerihije koli nije za kupanje i plivanje, reagovao je Pokret zajedno za Kragujevac optužujući za to nebrigu gradskih vlasti.

„Žalosno je i tužno da na 35 stepeni u sred jula meseca Kragujevčani imaju jedinu ponudu za rashladjivanje na otvorenim bazenima. Oni, nažalost ni ove godine nisu rekonstruisani. Sve najave o uredjenju partera godinama služe kao isprazna propaganda, otvoreni bazeni su jednostavno odslužili svoj vek, neophodna je njihova totalna rekonstrukcija, odnosno investiranje u nove bazene”, stoji u saopštenju ZZK, po kojima zato jednostavno nema novca ni volje i „mnogo je lakše izrabiti postojeće pa dok traje, traje”.

Po njihovom mišljenju ove godine vlast je otišla i korak dalje.

„Šumaričko jezero – ’Kragujevačko’ more jednostavno je zatvoreno za kupanje. Sramota. Obrazloženje jednostavno – voda nije za kupanje, ešerihija koli, bakterija koja potiče od fekalija je u potpunosti zagadila jezero i nikom ništa, stoji u saopštenju direktora. I gotovo. On tu nije da rešava probleme već da konstatuje činjenice. Sve ostalo bi dovelo do zameranja sa vlasću, a to se ne isplati”, navode iz Zajedno za Kragujevac.

Prosto je neverovatno koliko nebrige, nezainteresovanosti i neznanja, krasi naprednjačku vlast. Pre petnaestak godina uloženi su milioni dinara da bi se izgradio Šumarički kolektor i tako zaštitilo jezero od divlje kanalizacije iz naselja Šumarice i vikend naselja iznad jezera, podsećaju iz ZZK dodajući da je tada uređena plaža i staze oko jezera.

„Sve je funkcionisalo a sada je sve pusto, a kupanje je ’na vlastiti rizik’”. Jezero je zaparloženo i pusto, a samo treba shvatiti da postoji i funkcija održavanja, te da je neophodno da inspekcijski organi grada pojačaju maksimalno kontrolu. Mora postojati nulta tolerancija prema svim građanima koji nemaju nameru da se priključe na fekalnu kanalizaciju” opominje u svom obraćanju medijima i građanima Zajedno za Kragujevac.

Ali, po njihovim rečima, to je već politika – naterati svoje aktiviste da ispune svoju zakonsku obavezu i urade priključke za svoje objekte.

– To se ne isplati. Em, ljudima ništa nisi ispunio što si obećao, em sada da ih nateraš da ulože novac u priključke. To je čist gubitak glasova a ovako je mnogo sigurnije. Niko nizašta ne snosi odgovornost. Niko ništa ne treba da plati – vlast i aktivisti zadovoljni. To što jezero propada i više nema kupanja ionako nikoga ne uzbudjuje pa svakog dana manje više se privikavamo da postaje normalno da mnoge gradske usluge koje smo nekad sasvim normalno koristili kao civilizacijsku tekovinu više ne postoje, tvrde u ZZK, po kojima je važno da obavestite građane jer „sve to vlast radi, pre svega, u njihovo ime”.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac zahteva od gradskih vlasti i organa upravljanja jezerom u Šumaricama što skorije rešavanje problema i povratak kupača na „Kragujevačko more”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari