Кућа Добрих Вести

Login

СОЛО ПУТОВАЊЕ: Откријте поново себе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

iStockkkkkkkkkОтпутовати сам на одмор је изванредан начин да поновно откријемо себе, доживимо јединствена искуства и учимо.

 

Потпуно уроњени у љепоте путовања и спремни за упознавање места и људи, способни смо се искључити и побринути се за себе и своје импулсе, преусмеравајући тело и ум, осећати се потпуно живима и повезанима с најинтимнијим делом нашег бића.

 

Разлози који нас терају да отпутујемо сами могу бити бројни: од жеље за одмором до потребе да иза себе оставимо тешко раздобље како бисмо повратили своје време, до задовољства откривања и стављања себе на кушњу. То је само по себи изванредно и увјерљиво искуство иза којег се крију јаки нагони и важни мотиви. Каква год била наша идеја о самосталном путовању, постоји дестинација која нам одговара. Дознајмо неке од њих.

 

Најбоље дестинације за соло одмор

 

 

1. Португал

 

Врло цењен од соло путника, Португал је способан понудити јединствене сензације, неочекиване сусрете и места безвременске лепоте. Са својих 17 места светске баштине UNESCO, Западна врата Еvропе међу најсигурнијим су и најједноставнијим земљама за посетити.

 

 

 

Недалеко, економски приступачан, с великом разноликошћу фасцинантних крајолика и градова, зна како заробити очи и срце оних који га посећују, такође захваљујући својој култури и сусретљивости његових становника. Од атрактивног Лисабона до љепоте Порта, чији су мостови један од најупечатљивијих призора града, пролазећи поред дугих, пешчаних плажа и литица Алгарвеа, Португал има толико тога за понудити.

 

2. Азори

 

Остајемо у Португалу, наравно, али немогуће је не сматрати Азоре одвојеним свијетом, потпуно јединственим и осебујним, који нас може вратити у давна времена, обиљежена ритмом мора и разорном лепотом природе. Смјештени усред Атлантског океана, девет отока архипелага одувек су била сигурна лука и нужност за оне који путују око света бродом. О томе свједоче цртежи који боје риву митолошке луке Хорта, на отоку Фаиалу.

 

Истовремено, сваки оток нуди нешто ново и потпуно другачије од претходног. Од големости Атлантика, до терми, колонијалне архитектуре, једине плантаже чаја у Еуропи и природе која као да нас катапултира у поџемне шпиље, вулканске кратере, зелене пашњаке, готово лунарне крајолике. Да не говоримо о изврсном џин тонику…Једноставно, Азорски отоци су незаобилазна дестинација за оне који желе успорити и поновно открити себе.

 

3. Нови Зеланд

 

Још једна врло сигурна земља, Нови Зеланд као дестинација нуди вам незаборавно путовање, а у стању је изненадити вас величанством крајолика и живота градова. С љубазним становницима који су увек спремни слушати, али и зградама и споменицима који откривају сјајну историју, културу и традицију. Нека вас освоји јединствени осећај да сте “уронили” у задивљујући крајолик у земљи на рубу свијета.

 

4. Исланд

 

С једног краја света на други, попут Новог Зеланда, земље митова и легенди, Исланд нас зна натерати да осјетимо моћ тишине и да нам пружи прилику да уживамо у љепоти провођења времена у контемплацији и самоћи. Међу топлим изворима, гејзирима, северним светлима и пространствима леда, брига Исланђана позитивно ће вас изненадити и учинити да се чак и усред ничега осећате као код куће.

 

5. Корзика

 

Допустимо си лагано путовање, испуњено опуштањем, биолошком разноликошћу и историјом. Да, јер путовање на Корзику не значи само плаже из снова и море, већ то може бити јединствена прилика за митски обилазак отока мотоциклом путујући цестама с погледом на плаветнило мора, у додиру с нетакнутом природом и селима на планинама.

 

Корзика има око 1.000 км обале и више од 200 плажа. Сваки дан је могуће пронаћи нешто за радити, стићи у кратком времену од мора до планина којих има у изобиљу. Највиши врх је Monte Cinty (2.710 м), а на отоку постоји још 50 врхова чија је висина већа од 2000 метара. Туристичких места не недостаје, а ако тражите одмор који одговара вашој маленкости, на Корзици се нећете превише мучити да га пронађете.

 

Извор: Novilist.hr

 


Последњи пут измењено уторак, 05 јул 2022 11:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија