Biznis Privreda
"SPREMAN SAM DA RAZGOVARAM O SPAJANJU SA RUSALOM" Kralj nikla obelodanio plan ruskih giganata da izbegnu zapadne sankcije

"SPREMAN SAM DA RAZGOVARAM O SPAJANJU SA RUSALOM" Kralj nikla obelodanio plan ruskih giganata da izbegnu zapadne sankcije

Ruski "kralj nikla" Vladimir Potanjin, najveći akcionar kompanije Nornikl, izjavio je u intervjuu za televiziju RBC da je "spreman da razgovara o mogućem spajanju tog rudarskog giganta sa proizvođačem aluminijuma - Rusalom, zbog sankcija Zapada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladimir Potanjin Foto: Sergei Pyatakov/ TASS / Profimedia
Vladimir Potanjin

- Danas sam poslao pismo u kojem potvrđujem dogovor da započnemo proces pregovora o spajanju sa Rusalom - rekao je Potanjin za RBC u intervjuu emitovanom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Blic preporučuje

Kompanija Nornikl nije na meti zapadnih sankcija koje su uvedene Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu 24. februara, ali je Velika Britanija prošle nedelje uvela sankcije Potanjinu, koji u Norniklu drži 38 posto akcija, prenosi Telegraf Biznis.

Potreba za divezifikacijom strukture akcionara, kako bi se odolelo sankcijama, potencijalna potreba za dobijanjem državne podrške za projekte u Rusiji i globalna zelena agenda su neki od razloga za razgovore o spajanju, rekao je Potanjin. Dodao je da je predlog potekao od uprave Rusala.

Iz Rusala nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Nornikl je, inače, najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, dok je Rusal najveći proizvođač aluminijuma na svetu, ne računajući Kinu.

Potanin (61) je najveći akcionar Nornikla i generalni direktor te kompanije već 10 godina. Rusal trenutno poseduje 26 posto akcija u Norniklu, koje je kupio 2008. Akcionari Nornikla i Rusala su od tada vodili nekoliko sporova oko upravljanja ovim rudarskim gigantom, obima isplate dividendi i investicija, prenosi Telegraf Biznis.