Najnovije vesti
Vesti Svet
EKSTREMNO VREME U KINI Toplotni talasi na severu, poplave na jugu

EKSTREMNO VREME U KINI Toplotni talasi na severu, poplave na jugu

U Kini, koja se ovog leta suočila sa ekstremnim vremenskim kontrastima - toplotnim talasima na severu i obilnim kišama i poplavama na jugu, u naredne dve nedelje predviđaju se toplotni talasi na severu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Poplave u Kini - okrug Vujuan, Đangsi Foto: Wang Guohong/Xinhua / Tanjug/AP
Poplave u Kini - okrug Vujuan, Đangsi

Očekuje se da će se više od 250 miliona ljudi boriti sa temperaturom koja će prelaziti 40 stepeni Celzijusovih.

Tokom četiri do šest dana u regionima Sinđang, Unutrašnja Mongolija i Ningsija, kao i u provincijama Hebej, Henan, Gansu i Šansi temperatura će biti veća od 40 stepeni Celzijusa, rekao je zamenik šefa Nacionalnog meteorološkog centra Fang Sjang.

Peking
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / Tanjug/AP
Peking

"Ogromno opterećenje mreže"

Fang je rekao da su u junu toplotni talasi pogodili gotovo polovinu kineskog stanovništva, te da je elektroenergetska mreža u severnoj Kini prošlog meseca bila pod ogromnim opterećenjem, što je uticalo na snabdevanje energijom.

-Trajna visoka temperatura znatno će uticati na proizvodnju i život, kao što je povećan pritisak na napajanje - rekao je Fang na konferenciji za novinare i dodao da se može očekivati i rizik od šumskih požara i šteta po stabilan rast useva kao što su pirinač, pamuk i kukuruz.

Poplave u Kini - Šangrao, Đangsi
Foto: Chinatopix / Tanjug/AP
Poplave u Kini - Šangrao, Đangsi

Najviša temperatura za više od šest decenija

Očekuje se da će uslovi slični suši uticati na useve u Šandongu, Anhuiju, Henanu, Šanksiju i Gansuu. Meteorološki zvaničnik Vang Javej rekao je na konferenciji za novinare da je u junu prosečna temperatura u Kini bila najviša od 1961.

Provincije Henan i Đangsu, koje zajedno imaju više od 180 miliona stanovnika, prošlog mjeseca postavile su nove rekorde dnevne potrošnje energije.

Vlada je navela da će klimatske promjene sve više uticati na ekonomiju i društvo.