Novi dokumentarni serijal: Kako politika oblikuje živote penzionera u Srbiji

Novi dokumentarni serijal Crte "Zrela Srbija" otkriva kako politika oblikuje živote penzionera u Srbiji.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku za 2020. godinu, ljudi stariji od 65 godina čine 21,1 odsto populacije Srbije. To znači da svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, što Srbiju svrstava među demografski najstarije zemlje Evrope i sveta.

"Uprkos brojnosti, starija populacija ostaje nevidljiva i zanemarena. Društvo je često sklono da sve penzionere posmatra kao armiju u službi vladajuće stranke, koja god to bila u datom trenutku, a pitanje je koliko smo spremni da ih stvarno razumemo, da sagledamo kako žive i kako to utiče na živote svih drugih", navode u ovom centru opisujući razloge zbog kojih su se odlučili na snimanje ovakvog dokumentarca.
U kratkoj dokumentarnoj seriji "Zrela Srbija" koja je od petka dostupna na CRTA Youtube kanalu, publika ima priliku da upozna četiri pripadnika zrele generacije, koji putem ličnih a veoma različitih priča svedoče o diskriminaciji starijih, ali i o njihovom istrajavanju i želji da budu viđeni kao politička bića i aktivni građani. Oni beže iz usamljenosti pokušavajući da razumeju svet koji ih često zaboravlja.
 
"Nekad sam bila zaposlena, a danas imam vremena za ceo svet", kaže setno Gordana, jedna od protagonistkinja, penzionisana dečija hirurškinja. 
 
Predrag, eko-aktivista iz Valjeva, nekada je u tom gradu uređivao muzičku emisiju i znao sve vesti iz rokenrola. 
 
Sa Šiljom upoznajemo Trstenik i život penzionera opozicionara u malom gradu a Toma - koji je penziju zaradio kao konobar u Predsedništvu Srbije, priča nam o periodu kada se bavio narodnom muzikom.
 
 
Svi oni, bez obzira na političke poglede, dele iste muke - strah od umanjenja penzije i posledica koje bi to na njihove živote ostavilo.
 
"Kroz ovaj mini dokumentarni serijal pokušavamo da razumemo zrelu Srbiju, da vidimo na koji način politika utiče na živote starijih građana, a koliko i kako oni utiču na politiku", navode u Crti.

Serijal u produkciji Crte, kao autori potpisuju Miško Bilbija i Olivera Milenković a kao urednik Radovan Kupres, kreativni direktor Crte.

  • Oblikuje me

    05.07.2022 14:38
    tako da utičem na svoju decu da što pre se isele iz ove zemlje. Ne vidim nikakav prosperitet za mlade, poštene ljude koji nisu vaspitani da gledaju na svoje vrednosti isključivo kroz pripadnost nekakvoj religiji,naciji, partiji i sl. Ovakvoj Srbiji takva omladina ne treba, a ni takvoj omladini ne treba ova Srbija.
  • kako

    05.07.2022 11:14
    oblikuje
    teško pitanje , ali se zna da su najveće u istoriji !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.