Veliki Trnovac: Ovo je Srbija

Nakon tri meseca i četiri neuspešna izborna dana - Veliki Trnovac je, konačno, spustio zavesu na izbore u Srbiji koji su, ako se neko još toga seća, održani početkom aprila. Ovo selo na jugu Srbije postalo je (makar formalno) glavna prepreka da se formira novi skupštinski saziv i izvršna vlast, a reklo bi se i slika i prilika izbornog procesa u Srbiji.
Foto: Pavle Dimitrijević

Na biračkom mestu u osnovnoj školi „Muharem Kadriu“ na kome je upisano 1089 birača, 30. juna je po peti put održano glasanje. Kao posmatračica Crte na ovom biračkom mestu sam bila na drugom ponavljanju 27. maja i na ovom, poslednjem, 30. juna. Između ova dva glasanja, desilo se još jedno neuspešno kada biračko mesto nije ni otvoreno. Sastav biračkog odbora su na dva glasanja kojima sam prisustvovala bio je skoro isti, a atmosfera i ishod potpuno različiti.

Da je sve drugačije nego ranije bilo je očigledno već prilikom otvaranja biračkog mesta. Krajem maja, biračko mesto je otvoreno sa zakašnjenjem, od samog početka postojalo je nepoverenje i neslaganje među članovima biračkog odbora što je otežavalo proces glasanja. Tokom dana dogodilo se nekoliko verbalnih sukoba što je dovodilo do kraćih prekida glasanja.

Glasanje 30. juna je počelo na vreme, dogovor o podeli zadataka među članovima biračkog odbora je prošao bez problema. Na početku je provereno da li je neko zaokružen u biračkom spisku. Posebnu pažnju članovi biračkog odbora obratili su na birača pod rednim brojem 868, Ekrema Fejzulahija, koji je već dva puta evidentiran u biračkom spisku da je glasao iako nema lična dokumenta. To je bio razlog za dva ranija ponavljanja izbora. 

Atmosfera na biračkom mestu kao da se izbori održavaju po prvi put i kao da cela Srbija ne iščekuje rezultate na kraju dana. Na parking ispred škole, na 30 i nešto stepeni na suncu, polako pristižu novinarske ekipe. Najvrednija je bila ekipa RTS-a koja je imala uživo uključenje pre otvaranja biračkog mesta. 

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 5. 5. 2022.

 

Promaja će nam doći glave 

 

Učionica I3 i V3 u kojoj se održava glasanje gleda na istok i od ranog jutra je jako sunce. Na zidovima učionice izlepljeni su radovi učenika, nazivi meseca na albanskom, rečenice za vežbanje članova u engleskom jeziku…Dva paravana za glasanje su postavljena na klupe a treći, koji je višak, zalepljen je na prozor da štiti od sunca. Svi prozori koji su mogli da se otvore su otvoreni tako da je u učionici sve vreme promaja. Kasnije će se ispostaviti da je promaja krivac za jedina dva incidenta na biračkom mestu. Prvi put kada je oborila oba paravana, a drugi put flašu sa vodom koja se za malo prosula po biračkom spisku.

Već od osam sati birači počinju da dolaze u grupama i deluje da će izlaznost biti veća nego na prethodnim ponavljanjima. Dolaze i birači koji su u birački spisak upisani na drugom biračkom mestu u istoj školi. Članovi biračkog odbora ih strpljivo traže u biračkom spisku, a potom na telefonu proveravaju na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Posle dvostruke provere objašnjavaju im da, ipak, ne mogu da glasaju na ovom biračkom mestu. Neki od birača mirno napuštaju biračko mesto dok drugi pokušavaju da objasne da oduvek glasaju tu, žaleći se predstavnicima RIK-a i nama posmatračima. Među tim biračima prepoznajem neke koji su dolazili da glasaju i 27. maja, ali i tada im je objašnjeno da se vode na drugom biračkom mestu.

U 11 časova birački odbor pravi presek prijava za glasanje od kuće i ustanovljava da se prijavilo više od 100 birača, što je tri puta više nego na drugom ponavljanju krajem maja. Broj prijavljenih unosi nervozu među članove biračkog odbora. Jedni strahuju da neće stići da obiđu sve birače, drugi da je ovoliko prijavljenih neka vrsta zloupotreba. Predsednik biračkog odbora donosi odluku da se na teren pošalju dve ekipe i odmah se kreće sa pripremama za odlazak. 

Prvi presek posmatračke misije Crta pokazuje da je izlaznost do 12 časova 18,4% što je za 2% više nego na prvom ponavljanju 28. aprila i za skoro 7% više nego 27. maja. Po prvi put nam svima prolazi kroz glavu da će se parlamentrani izbori konačno završiti.

 

Nije što je vrućina, nego što se glasa od kuće

 

Negde od 13 časova počinje zatišje i sve manje birača dolazi da glasa. Članovi biračkog odbora to pravdaju vrućinom, ali sve vreme pokušavaju da saznaju kako protiče glasanje od kuće. Presek u 16 časova pokazuje da je izlaznost za 1% veća nego u maju,  ali za više od 7% manja nego na ponovljenim izborima 27. aprila. 

Od 17 časova, ponovo počinju da dolaze grupe birača. I dalje ima onih koji pokušavaju da glasaju, iako nisu upisani u birački spisak na biračkom mestu broj 6. Članovi biračkog odbora ih sve vraćaju.. Sa nestrpljenjem se očekuje povratak timova koji su obilazili birače. Kako se približava kraj glasanja na parkingu ispred škole se okuplja sve veći broj ljudi. Novinarske ekipe su i dalje tu i sve vreme pokušavaju da dobiju izjavu nekog od birača koji glasaju po peti put. 

Foto: Ivana Savić

Oko 19 časova su se vratile obe ekipe sa terena, saznajemo da su uspeli da obiđu više od 90 glasača. Za tačan broj čekamo zatvaranje biračkog mesta i proveru u biračkom spisku.  Članovi biračkog odbora kroz šapat jedni drugima govore: Izgleda da je gotovo. Takva je i atmosfera na biračkom mestu. Većina članova biračkog odbora je izašla ispred da se rashladi, unutra su samo oni koji imaju neka zaduženja. I birača je sve manje. Crtin presek u 19.30 pokazuje da je glasalo 617 birača (56,7%) što je 5,5% više nego 27. maja ali i 5% manje nego na prvom ponavljanju krajem aprila. 

Biračko mesto je zatvoreno tačno u 20 časova. Za razliku od ponavljanja izbora 27. maja atmosfera među članovima biračkog odbora je prijateljska, o svemu se dogovara bez problema. Prvo se otvaraju koverte aa glasovima od kuće i proverava se da li je neko glasao i na biračkom mestu. Odbor utvrđuje da je van biračkog mesta glasalo 86 birača. Svi listići su izvađeni iz koverata i ubačeni u glasačku kutiju. Nakon toga prebrojavaju se zaokruženi i potpisani birači u biračkom spisku. Na papiru, sa strane, upisuje se broj strane u biračkom spisku i broj birača koji su zaokruženi u spisku na toj strani. Nakon prvog prebrojavanja, istu proceduru sprovode drugi članovi biračkog odbora kako bi osigurali da se sve slaže. Nakon drugog brojanja ustanovljeno je da je na četvrtim ponovljenim izborima na biračkom mestu broj 6 glasalo 725 birača. 

 

Brojimo sitno

 

Ostaje još prebrojavanje listića u kutiji. U učionici je velika vrućina, unutra je više od 30 ljudi ali su svi, iako umorni, skoncentrisani na odvajanje i brojanje listića. Kutija je konačno otvorena, kontrolni listić je pronađen. Listići su odvojeni na gomile prema zaokruženim brojevima. Nije nikakvo iznenađenje to što je jedna gomila značajno veća od ostalih. Predsednik biračkog odbora naglas broji listić po listić, ostali u tišini i sa pažnjom prate. Tišinu s vremena na vreme remeti zvono na telefonu jednog od članova biračkog odbora – melodija pesme „Ovo je Srbija“. Pojedini članovi biračkog odbora počinju da žvizde i pevuše ovu pesmu dok traje prebrojavanje glasova. Konačno je završeno brojanje, Koalicija Albanaca doline je osvojila 698 glasova, SPS-JS 8, liste Albanska alternativa i Miloš Jovanović – Nada za Srbiju pa 2 glasa a lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve 1 glas. Svi smo svesni da je konačno gotovo, ali čekamo i popunjavanje i potpisivanje zapisnika. Niko od članova biračkog odbora nema primedbe i svi potpisuju zapisnik.

Napolju je uveliko mrak, više nije vrućina, najuporniji građani ispred biračkog mesta čekaju rezultate izbora. Domar je otključao vrata škole i pojedini članovi biračkog odbora su već izašli. Pristalice Koalicije Albanaca doline čestitaju jedni drugima, lepi se zapisnik na vrata škole – aplauz i ovacije! Je l’ ovo stvarno kraj?

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović i Tamara Urošević 5. 4. 2022.

 

Da se ne ljubimo 

 

Iako ništa ne komentarišemo, imamo osećaj da je svima laknulo što se izborna saga završila. Pozdravljamo se uz želju da se više ne vidimo u Velikom Trnovcu.

Nakon petog glasanja na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu ostaje nam da čekamo da prođu svi rokovi za žalbe da bismo videli da li je stvarno gotovo. I kao što parlamentarni izbori mogu konačno da se završe isto tako mogu da se ponavljaju u nedogled. Glavni krivac za to je na brzinu promenjen izborni zakon u delu koji se odnosi na mehanizme zaštite izbornog prava. Na kraju cele priče teško je proceniti ko je stvarno pobednik izbora u Velikom Trnovcu, ali se može reći da su građani Srbije još više izgubili poverenje u izborni proces i institucije za sprovođenje izbora.

Veliki Trnovac je nakon aprilskih izbora  postao najpopularnije mesto u Srbiji. Verovatno niko nije mogao da zamisli da će od rezultata izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac zavisiti kada će biti formiran novi saziv Skupštine Srbije i nova Vlada Srbije.

Naslovna fotografija: Pavle Dimitrijević