04:12

RUSIJA POJAČALA SNAGE U CRNOM MORU! Stručnjaci izneli analizu ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI u Ukrajini, tvrde da je ovo RUSIMA CILJ

rat

RUSIJA POJAČALA SNAGE U CRNOM MORU! Stručnjaci izneli analizu ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI u Ukrajini, tvrde da je ovo RUSIMA CILJ

Planeta -

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je ukrajinska vojska.

"Vojna operacija je završena i teritorija Zmijsko ostrvo vraćena je pod nadležnost Ukrajine", poručila je portparolka južne vojne komande Ukrajine Natalija Humenjuk. Neki analitičari tvrde da bi Rusija posle povlačenja sa Zmijskog ostrva, kod jugozapadne obale Ukrajine, mogla da ublaži blokadu ukrajinskih luka.

Zmijsko ostrvo, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Twitter

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori i da će akcija biti nastavljena. Kako Ukrajinski zvaničnici ruske snage pogodile su srednju školu u okrugu Harkov, i ima na desetine mrtvih.

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru, što je veoma zabrinulo Ukrajinske predstavnike. Ukrajinska vojska donela je odluku da se povuče iz Lisičanska jer bi nastavak borbi doveo do fatalnih posledica po vojnike.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije "Novi treći put" , prof. akademik Dragan Radenović i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja govorili su u Jutarnjem programu Kurir televizije da će Rusija pojačati svoje delovanje ili će Zelenski ipak sesti za pregovarački sto.

- Teško je očekivati da će se pregovori uspešno održati kada ni jedna strana nema nadmoć na terenu. Negde postoje očekivanja da će ruske snage posustati na zimu. Ukrajina očekuje da će se Rusija umoriti. Kada imamo takvu situaciju, teško da će doći do pregovora - kaže Milić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Prof. Radenović smatra da je sledeći cilj Rusije Odesa, za koju kaže da je "Dubrovnik Ukrajine".

- Ovde je reč o jednom paradoksu. Meni je najviše zapalo za oko to da je etika pobede koju zagovara predsednik Ukrajine vojnički poraz. Ono što treba očekivati od eventualnih pregovora jeste da je prednost koju Rusija ima jeste vraćanje dela teritorije, oni pojačavaju sile u Crnom moru i da im je sledeći cilj Odesa. Odesa je Dubrovnik Ukrajine - rekao je prof. Radenović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Perišić ističe da Zmijsko ostrvo nikome ne znači i da je Rusiji bitnija kontrola drugih luka.

- Jasno je da Rusija želi da se usresredi na Odesu i Marijupolj. Zmijsko ostrvo nikome ne znači, ima površinu od 20 fudbalskih terena. Jedino što ima nafte tu, ali Rusiji je bitnija kontrola drugih luka - rekao je Perišić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:27

RUSIJA ĆE POBEDITI U RATU? General major Forca: Od početka se znalo da Ukrajina NEMA ŠANSE, Rusi su ih u prvoj fazi napada RAZBILI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track