Da li se "kuvate" u busevima GSP-a? Na novosadskim ulicama tek nekoliko njih bez klime

Neklimatizovani autobusi povremeno i dalje saobraćaju ulicama Novog Sada, a naročito su teški za podneti kada je temperatura 36 stepeni Celzijusa.
Da li se "kuvate" u busevima GSP-a? Na novosadskim ulicama tek nekoliko njih bez klime
Foto: 021.rs

Stari autobusi u upotrebi su jer još uvek nema dovoljno novih da bi se vozni park GSP zanovio. Dodatni problem su vozači.

Na pitanje 021.rs koliko je autobusa trenutno svakog dana angažovano na ulicama Novog Sada i prigradskih naselja, u GSP navode značajnije manje autobusa nego što je to bilo do sada - 178 buseva je angažovano tokom letnjeg reda vožnje, radnim danima.

Od tog broja, većina ima klimu.
 
"Nabavkom novih vozila značajno se smanjila starost voznog parka i povećao broj klimatizovanih autobusa, tako da trenutno 173 vozila u voznom parku JGSP 'Novi Sad' imaju ugrađenu klimu. Taj broj je dovoljan da se građanima obezbedi kvalitetan prevoz u letnjim mesecima", poručuju u GSP za 021.rs.
 
To znači da, prema aktuelnim podacima i letnjem režimu, samo pet autobusa nema klimu.
 
Kako bi tehničke mogućnosti bile jasnije, pitali smo GSP da li je samo starost autobusa razlog za neposedovanje klime i postoje li tehnički problemi koji onemogućavaju njihovu klimatizaciju, to jest da li je uopšte moguće na "stariji" model autobusa ugraditi klimu.
 
"Nažalost, kako su autobusi stalno u eksploataciji, dešavaju se kvarovi i u saobraćaj moraju da budu uključivana rezervna, neklimatizovana, starija vozila, za koje postoje tehnički problemi ugradnje klime. Stručne službe preduzeća ulažu maksimalno napora da se kvarovi što brže otklone i da takvih izmena bude što manje i da ulicama saobraćaju isključivo klimatizovani autobusi", navode u Gradskom saobraćajnom preduzeću.
 
Na pitanje da li bi potpuna obnova voznog parka rešila ovaj problem, u preduzeću poručuju da bi.
 
"Kao što je poznato, proteklih godina je JGSP 'Novi Sad' obnovio više od polovine voznog parka. Uz pomoć Grada Novog Sada obnova je nastavljena, tako da je ove godine uspešno završena nabavka 10 električnih autobusa, koja treba da budu isporučena početkom 2023. godine", kažu u preduzeću.
 
Quiz Maker
 
Da li će na određeno stajalište stići autobus sa ili bez klime odluka je koja se donosi na dnevnom nivou. Na pitanje koja su pravila za određivanje linija koja će imati klimu tog dana, u GSP kažu da proces rada predviđa dnevni raspored na linije "u skladu sa prevoznim potrebama, kapacitetima i strukturama vozila".
 
"U skladu sa tim klimatizovani autobusi raspoređuju se na gradske, prigradske i međumesne linije", poručuju u GSP za 021.rs.

Teme

GSP
  • Ksenija

    05.07.2022 21:23
    Prigradski prevoz
    Više puta sam javno kukala na prigradski neklimatizovan prevoz. Mesečna karta za 5. zonu oko 7000 rsd a svako leto kuvanje bez klime. Sramota!
  • Profesionalac

    05.07.2022 16:54
    Realno...
    Grad je nabavio više od 50% klimatizovanih vozila,ali dosta vozila sa klimom ima neispravnu klimu,a to je naročito opasno jer ta nova vozila dobro dihtuju i tada je u busu pretoplo i može doći do onesveštivanja i vozača i putnika.Čuo sam da vozači komentarišu da GSP neće da popravlja klime,jer im je skupo,a i leto kratko traje tako da ćemo mi putnici izdržati do sledećeg...Uglavnom ne bi trebalo puštati u prevoz putnika buseve bez klime ako je temperatura preko 30 stepeni...A da li će to tako biti,videćemo...I GSP da popravi klime na vozilima,jer sramota je da nova vozila rade bez klime...
  • Vesna

    05.07.2022 15:56
    Dodatni problem
    Dodatni problem je i zatucanost našeg naroda, povodom promaje i klime...
    Mnogi smatraju da i jedno i drugo ubijaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.