Dostupni linkovi

Spašavanje nakon obrušavanja glečera u Italiji moguće dronovima i helikopterima


Helikopter učestvuje u operaciji potrage i spašavanja nad mjestom smrtonosnog urušavanja dijelova planinskog glečera u italijanskim Alpima, 5. juli 2022.
Helikopter učestvuje u operaciji potrage i spašavanja nad mjestom smrtonosnog urušavanja dijelova planinskog glečera u italijanskim Alpima, 5. juli 2022.

Operacije potrage i spašavanja ljudi nakon urušavanja glečera u sjevernoj Italiji bit će ograničene na prelete helikoptera i dronova zbog postojeće opasnosti od odlamanja leda i kamenih gromada, rekli su spasioci u utorak.

Dva dana nakon nesreće 13 osoba se vode kao nestali, sedam je mrtvih i osam povrijeđenih nakon što je planinare iznenadila lavina koja je poslala tone krhotina niz planinu Marmolada.

Spasioci se brinu da bi mogle trebati sedmice ili duže da se iskopaju svi mrtvi ispod leda i ruševina.

Napomenuli su da se materijal koji je pao tokom lavine ponovo stvrdnuo, što znači da su potrebni posebni uređaji za kopanje.

Međutim, ta oprema ne može biti dovedena na lice mjesta s obzirom na trenutnu opasnu situaciju, rekao je načelnik gorskog spašavanja Maurizio Delantonio.

Do sada su identifikovane četiri žrtve. Radi se o tri talijanska državljana, od kojih su dvoje alpski vodiči i jedan državljanin Češke Republike.

Rastuće prosječne temperature uzrokovale su da se glečer Marmolada, kao i mnogi drugi širom svijeta, stalno smanjivao tokom posljednjih decenija.

Nije bilo jasno šta je uzrokovalo pucanje leda, ali je zbog toplotnog talasa ranog ljeta širom Italije naglo porasla temperatura, uključujući i Marmoladu.

Izvor: Reuters, dpa
XS
SM
MD
LG