Ninić: Da je Vučić opozicija, zbog Jovanjice bi kampovao ispred suda u Ustaničkoj 1Foto: Dosta je bilo

Mnogo su značajnije činjenice i saznanja koja će o predmetu „Jovanjica“ inspektor Slobodan Milenković izneti, kao svedok tužilaštva, na glavnom pretresu, u odnosu na to da li će mu MUP odobriti da se obrati javnosti, kaže za Danas advokat Ivan Ninić komentarišući javni zahtev policijskog inpektora Slobodana Milenkovića da mu se omogući istupanje u javnosti, kako bi odgovorio na brojne optužbe koje se poslednjih dana iznose na njegov račun.

Kako navodi Ninić, sudnica specijalnog suda suštinski će biti jedino mesto gde će Milenković istovremeno moći da se obrati i sudskom veću i javnosti, bez kalkulisanja i bez straha, dodajući da oni koji ga sistematski progone i kriminalizuju to odlično znaju.

„Svako drugo ishitreno istupanje bi, sasvim izvesno, u ovakvim političkim i društvenim okolnostima, imalo posledice po njegov radno-pravni status, a moguće i po fizičku bezbednost. Ipak, ukoliko inspektor Milenković sa svojim pravnim timom zaključi da postoje interesi koji pretežu nad ustanovljenom obavezom službene dužnosti čuvanja podataka, koji nose oznaku tajnosti, on svakako na raspolaganju ima jedan solidan normativni okvir koji mu pruža mogućnost da formalno, u svakom momentu, istupi kao uzbunjivač“, navodi Ninić.

Prema njegovim rečima, Milenković je na terenu, od početka do kraja, rukovodio svim policijskim radnjama i zato ne postoji pitanje tužilaštva, sudskog veća i odbrane na koje on ne može da pruži kvalitetan i činjenično utemeljen odgovor. To uostalom, napominje on, potvrđuje i sadržina detaljnog iskaza koji je dao u fazi tužilačke istrage, koji se može javno pročitati i koji je sastavni deo optužnice protiv Predraga Koluvije i njegove grupe.

„U situaciji kada imate apsolutnu vlast i pokorene sve institucije u državi, ali pod kontrolom nemate jednog policijskog službenika za koga ne znate šta će kao svedok reći na glavnom pretresu, a znate šta sve zna i šta sve može da kaže – onda je jasno šta generiše ovoliku paniku i delirijum. Ukoliko se čita između redova, ovde je zapravo suština cele priče u onome što Milenković pred tužiocem do sada nije rekao, jer kao profesionalac zna da taj segment, u ovim političkim uslovima, ne bi trenutno dobio krivično-pravnu dimenziju. Recimo da je malo verovatno da on nema operativna saznanja o tome gde je roba iz „Jovanjice“ završavala i kako je logistički taj prsten zaštite napravljen, a onda odgovor na to pitanje, sasvim izvesno, otvara i tzv. ’Jovanjicu 3’“, ističe Ninić.

On smatra da je procena određenih centara moći da će, ukoliko svom snagom tabloidno raspale po Milenkoviću, na taj način poljuljati obe optužnice u predmetima „Jovanjica“ i više stotina pojedinačin dokaza koji su prikupljeni marljivim radom policije, forezničara i veštaka u MUP-u.

„Imamo paradoksalnu situaciju da je najviši državni i politički vrh sve svoje resurse upregao da uruši kompletan rad tužilaštva i policije, iako se jedino u zakonito sprovedenom sudskom postupku utvrđuje materijalna istina. Prezumpcija nevinosti mora da postoji za svakog okrivljenog u ovoj fazi postupka, bez obzira čak i na iskaz inspektora Milenkovića i to ne bi smelo da se dovodi u pitanje. Međutim, optuženi Koluvja je dobio neku vrstu ekskluzivnog prava da mu prezumpciju nevinosti, kroz svoje javne nastupe, dodatno osigura predsednik države. U ovakvim uslovima funkcionisanja pravosuđa i države to uopšte nije zanemraljiv benefit“, kaže Ninić.

Ninić podseća da smo poslednjih godina viđali da se na sofisticirane načine „lomi“ kičma pojedincima koji u tzv. „krupnim“ i politički osetljivim predmetima imaju status, kako svedoka, tako i saizvršioca, podstrekača ili pomagača.

„Predmet ’Jovanjica’ je samo poslednji primer u nizu, a znamo kako stvari funkcionišu u svim medijski ispraćenim predmetima, pa možemo samo da zamislimo šta se dešava tamo gde nisu prisutni reflektori javnosti. To je zapravo jedan od načina da se potkopaju istrage ili sudski procesi, što dalje uzročno-posledično direktno proizvodi urušavanje optužnica i presuda“, kaže on.

Iz tog razloga je, kako dodaje, ključni problem u tome što ograničen broj ljudi uopšte zna od kakvog „mozaika“ se sastoji „Jovanjica“ i šta je sadržina obe optužnice.

„Kada bi šira javnost znala, ne verujem da bi iko iole normalan, bez obzira na političko opredeljenje, izrazio želju da mu tako izgleda svoja država i njen bezbednosni aparat. Da je nekim slučajem danas Aleksandar Vučić opozicija, a neko drugi vlasti, ubeđen sam da bi u stotine primerka štampao iskaz Slobodana Milenkovića i delio građanima u svim gradovima širom Srbije, a po Beogradu bi sa Milenkovićevim imenom prelepljivao stare nazive ulica. Verujem da bi onaj raniji Vučić do te mere politički eksploatisao ovaj slučaj, da bi čak organizovao kampovanje ispred zgrade suda u Ustaničkoj ulici i zgrade gradskog SUP-a“, zaključuje Ninić.

Podsetimo, bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović optužila je Milenkovića, načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije da diluje narkotike. I iako nije ponudila nikakav dokaz, Više tužilaštvo u Beogradu je otvorilo predistražni postupak kako bi ispitalo te navode. Nakon toga, više provladnih tabloida je iznelo nove optužbe na Milenkovićev račun.

Slobodan Milenković je rukovodio akcijom hapšenja Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica kojem se na teret stavlja neovlašćena proizvodnja više od 1,6 tone kanabisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari