Najnovije vesti
Vesti Politika
Rama: Uvedimo Srbiju u Evropsku uniju, da je ne ostavimo sa Rusijom

Rama: Uvedimo Srbiju u Evropsku uniju, da je ne ostavimo sa Rusijom

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će regionalna inicijativa Otvoreni Balkan pomoći, između ostalog, da se Srbija otcepi od Rusije i da ona više nema uticaja u Beogradu. On je rekao da bi Srbiju trebalo povesti u EU umesto da se ostavi uticaju Rusije, prenosi Periskopi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Edi Rama Foto: STEPHANIE LECOCQ / Tanjug/AP
Edi Rama

"Rusija ima jasan uticaj unutra, postoje neke tradicionalne veze. Smatram da Srbiju treba da povedemo sa sobom i da je ne pustimo drugim putem. Otvoreni Balkan je pomogao, kao i stav da se stvari govore, da se Srbija podstakne da postane deo i da se uskladi sa sankcijama, ali da s druge strane shvati da joj je potrebno vreme, to je pravi stav", rekao je Rama na konferenciji koju je u Amsterdamu održao sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Blic preporučuje

Što se tiče Otvorenog Balkana, rekao je Rama, razgovarao je sa Ruteom i drugim liderima EU i tom prilikom istakao da je Balkan najranjiviji deo lanca koji može biti pogođen i daleko od toga da bude prekinut kao posledica rata u Ukrajini i na istočnoj strani.

Povodom predloga francuskog predsednika za novu evropsku političku zajednicu, Rama je rekao da će to okupiti Balkan za stolom za razgovore o temama od međunarodnog značaja.