Najnovije vesti
Vesti Politika
Srbija i Mađarska potpisale sporazum o graničnoj kontroli

Srbija i Mađarska potpisale sporazum o graničnoj kontroli

Peter Sijarto i Nikola Selaković, ministri spoljnih poslova Mađarske i Srbije, sastali su se u Subotici i potpisali sporazum kojim se između dve vlade reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nikola Selaković i Peter Sijarto Foto: Biljana Vučković / Ringier
Nikola Selaković i Peter Sijarto

Nekoliko dana pre njihovog susreta, Luka “Bačka Palanka” postala je brodski granični prelaz. Umesto u Bezdanu, sada se u njoj kontrolišu brodovi koji Dunavom stižu iz Mađarske i oni koji dolaze iz Hrvatske.

Prema rečima ministra Selakovića odnosi dve države su trenutno bez presedana, na visokom nivou.

Peter Sijarto i Nikola Selaković
Foto: Biljana Vučković / Ringier
Peter Sijarto i Nikola Selaković

-Potpisali smo danas sporazum o izmenama i dopunama sporazuma o graničnoj kontroli, u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju koji će, uveren sam, u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi koje postoje na našim graničnim prelazima. Takođe, ono što nas je navelo da potpišemo sporazum je ozbiljan razvojni projekat koji se odvija između Mađarske i Srbije. Ove godine smo prisustvovali i okončanju prve faze tog projekta, a to je izgradnja brze pruge koja će povazati naše prestonice, Beograd i Budimpeštu – kaže Nikola Selaković.

Srpski minister je podsetio da je 10. juna Peter Sijarto boravio u Beogradu i da je sa ministrom finansija Sinišom Malim potpisao memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike i upravo taj memorandum podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u izazovnom period, od 1. oktobra ove godine do 1. aprila sledeće godine, lakše prolazi kroz energetsku krizu.

Peter Sijarto i Nikola Selaković
Foto: Biljana Vučković / Ringier
Peter Sijarto i Nikola Selaković

-Ovoga puta naše teme za razgovor su bile unapređenje ekonomske saradnje, nastavku na angažovanju na infrastrukturnim projektima i regionalne saradnje. Izuzetna vest je da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju u odnosu na prošlu godinu koja je bila istorijska – naglasio je Selaković.

Izneo je podatke prema kojima je prošle godine nivo ekonomske razmene Srbije i Mađarske iznosio gotovo 2,3 milijarde evra. U prvih pet meseci ove godine je bio 1,8 milijardi evra, što znači da je ove godine u prvih pet meseci 932 miliona više u prvih nego u prvih pet meseci lani.

-Ono što nije rezultat povećanih cena energenata je rezultat dosadašnjih ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiji. Činjenica je da je Mađarska zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner, a 2021. godine bila je na šestom mestu i naša ekonomska saradnja je sve jača – rekao je Selaković i zahvalio se ministru Sijartu što je na forumima evropskog formata “jedini koji bez zadrški i kalkulacija govori pozitivno o evropskom putu Srbije, izrazi ozbiljnu podršku našim ispiracijama za članstvo u EU, i gotovo svaki put završava obraćanja rečenicom : “Ako se Mađarska pita Srbija treba odmah da postane članica EU”.

Nikola Selaković i Peter Sijarto
Foto: Biljana Vučković / Ringier
Nikola Selaković i Peter Sijarto

Peter Sijarto je rekao da je prijateljstvo dve zemlje istorijsko, a dobra saradnja se ogleda naročito u trgovini i po pitanju životnih namirnica, a to je značajno zbog krize i inflacije izazvanih ratom.

Naveo je da će železnički robni promet prolaziti kroz Reske, gde će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom železničkom saobraćaju.

-U prvoj polovini ove godine udvostručili smo trgovinsku razmenu između dve zemlje, za 117 odsto. Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe-kaže Peter Sijarto.

Sijarto naglašava da je Mađarska pod pritiskom izbeglica iz Ukrajine, ali jača i pritisak ilegalnih migranata na južnoj granici.

Peter Sijarto i Nikola Selaković
Foto: Biljana Vučković / Ringier
Peter Sijarto i Nikola Selaković

-Ove godine smo do sada zaustavili 110.000 migranata. Oni su sve bezobrazniji, agresivniji i naoružani, počeli su da koriste oružje. Mislim da ovde nema reči ni o kakvim ljudskim pravima, ovdde je reč o bezbednosnom pitanju i opasnosti po bezbednost obe države – kaže Sijarto i dodaje “da niko nema pravo, po međunarodnim zakonima, da povređuje granicu između dve miroljubive zemlje i takva povreda granice je nedvosmisleno krivčno delo”.

-Situacija je sve teža i treba da se pripremimo. Zbog rata u Ukrajini, javljaju se problemi, kriza će u snabdevanju životnih namirnica, kakvu našu zemlje još nisu iskusile, i ova kriza pokrenuće veću migraciju i pritsak na Srbiju i Mađarsku, podjednako. Mi nikada nijednog ilegalnog migranta nećemo putsiti na teritoriju Mađarske, neka ne ni ne probaju, ne treba da dođu u Srbiju jer neće moći da pređu u Mađarsku – istakao je Peter Sijarto.